© BELGA

Burgemeester De Wever waarschuwt: “Criminele organisaties hebben de overheid geïnfiltreerd ”

Antwerps burgemeester Bart De Wever verwacht nog onaangename verrassingen in de strijd tegen drugs. “Gezien de geldvolumes is de overheid geïnfiltreerd”, zegt burgemeester De Wever. “Iets anders denken zou naïef zijn.”

SVW

GVA+ Gerecht viseert verkopers cryptofoons: nieuwe golf invallen en aanhoudingen in onderzoek naar clan Y.

Een Antwerpse stadsmedewerker en politieman zijn verdacht van betrokkenheid bij de misdaadfamilie Y. Antwerps Groen-fractieleider Wouter Van Besien peilde bij burgemeester Bart De Wever (N-VA) over hoe de stedelijk overheid zich hiertegen beschermt. “Ik verwacht dat we nog voor onaangename verrassingen komen te staan bij het politiekorps, de stedelijke administratie en de federale diensten”, zegt De Wever. “Het zou naïef zijn iets anders te denken. Gezien de geldvolumes kan het niet anders dan dat de overheid is geïnfiltreerd door criminele organisaties. We weten niet waar, maar wel dát het er is. Het is een mix van omkoping en intimidatie. Wie benaderd wordt en weigert mee te werken, wordt bedreigd. Wie wel meewerkt, wordt beloond. Zo werkt de georganiseerde misdaad.”

Toch benadrukt hij dat er heel wat controlemechanismes bestaan. Zo worden kandidaat-agenten grondig gescreend. “Maar je weet nooit of iemand die integer begint, ook integer blijft. Het aantal tuchtsancties is de afgelopen zes jaar explosief gestegen dankzij controlemechanismes, sensibilisering en centralisering van het korps. Dit zorgt voor een verlaging van de drempel voor agenten om zaken te melden. Dit geldt ook voor de stadsadministratie. Door de controles is het uitgesloten dat mensen die iets fouts doen niet worden gepakt.”

Dat nu van alles naar boven komt, is volgens de burgemeester juist het gevolg van de strijd tegen drugs in Antwerpen. “Het is de ironie van de war on drugs”, zegt De Wever. “Als je niets doet, zie je niets en kun je alles ontkennen. Als je wel iets doet, dan kom je in beeld als de stad van de criminaliteit en de criminele organisaties. Dit is niet prettig, maar moet je er bij nemen.”