Direct naar artikelinhoud
Klimaatactie

Greta Thunberg onderweg naar Brussel voor klimaatbetoging, ook Duitsers en Nederlanders op komst

Greta Thunberg.Beeld AFP

In hun eigen land hebben ze al massale klimaatdemonstraties op poten gezet, donderdag zijn ze samen in Brussel: de Zweedse Greta Thunberg (16), Anuna de Wever (17) en de Nederlander Stijn Warmenhoven (17). Ook de organisatoren van de Duitse klimaatspijbelacties zakken af naar België.

Thunberg komt met de trein naar de hoofdstad - ze wil al jaren niet meer vliegen - om de klimaatspijbelaars te vervoegen donderdag, zo laat ze op Facebook weten. Daarna zal ze naar eigen zeggen verder sporen naar de klimaatbetoging van Parijs op vrijdag.

Ook Nederlandse en Duitse jongeren zullen afzakken naar Brussel. “In Nederland moet er veel gebeuren, maar in Europa al helemaal”, zegt de Nederlander Stijn Warmenhoven (17), de drijvende kracht achter Youth for Climate NL. “Onze regering kan het niet alleen oplossen, daarvoor heb je Europa nodig. De belasting van kerosine gaat bijvoorbeeld via de EU.” Samen met zes andere organisatoren reist hij donderdag naar Brussel om zich aan te sluiten bij de wekelijkse klimaatdemonstratie die de Vlaamse klimaatspijbelaars al zes weken op rij houden. “We vertegenwoordigen ook de duizenden Nederlandse scholieren die bij ons aangesloten zijn.”

Klimaatdemonstratie in Den Haag op 7 februari.Beeld Guus Dubbelman

De klimaatactivisten hebben elkaar tot nu toe alleen via Skype gesproken. Donderdag ontmoeten ze elkaar voor het eerst. “We gaan het ook hebben over verdere samenwerking. Het zou best kunnen dat we nog een keer samen een staking organiseren.”

De afgelopen maanden zijn scholieren wereldwijd de straat op gegaan. Ze eisen ambitieuzere klimaatplannen van hun regering. In Brussel ging het op het hoogtepunt om 35.000 jongeren, in Duitsland waren het er diezelfde week ongeveer 10.000, in Nederland kwamen er later ook 10.000 jongeren bijeen.

Wie is Greta Thunberg?

Met twee lange gevlochten staartjes in het haar en een ‘spiekbriefje’ in haar handen gaf Greta Thunberg een klimaattoespraak tijdens het World Economic Forum in Davos. Een maand eerder wist de 16-jarige Zweedse scholier uit Stockholm ook al de camera’s op zich gericht tijdens de VN-klimaattop in het Poolse Katowice. Voor een peptalk is het te laat, vindt ze. “Ik wil dat jullie in paniek raken. Het huis staat in brand.”