Direct naar artikelinhoud
Zaak-Benalla

Onderzoekscommissie Franse Senaat vraagt vervolging van Benalla voor “valse getuigenis”

Alexandre Benalla pleegde gewelddadige feiten op de 1 mei-viering in Parijs als veiligheidsmedewerker van Macron.Beeld AFP

Een onderzoekscommissie van de Franse Senaat die zich buigt over de zaak-Alexandre Benalla, heeft aan het Bureau van de Senaat gevraagd naar de rechtbank te stappen voor de "valse getuigenis" van Benalla en Vincent Crase, voormalige medewerkers van president Macron 

De twee mannen werden in staat van verdenking gesteld voor geweld op de 1 mei-viering van vorig jaar in Parijs. Benalla verklaarde dat hij als burger reageerde, maar volgens de commissie was hij er zich goed van bewust dat hij in functie was als veiligheidsmedewerker van het staatshoofd. De twee zitten sinds dinsdag in voorlopige hechtenis.

De commissie verwijst naar de verklaringen onder ede van Benalla over zijn diplomatieke paspoorten. Hij zou na zijn ontslag in juli 2018 nog gebruik hebben gemaakt van zijn diplomatieke paspoorten en zou die niet hebben ingediend.

Benalla en Crase worden er ook van verdacht te hebben gelogen over een contract over privébeveiliging dat ze onderhandelden met de Russische oligarch Iskander Makhmoedov.

"Elke valse verklaring voor een parlementaire onderzoekscommissie kan worden bestraft met een gevangenisstraf van vijf jaar en een geldboete van 75.000 euro", klinkt het in de brief van de Franse Senaat.