Direct naar artikelinhoud
Affaire-Kucam

Parlement neemt ook Van Overmeire (N-VA) onder de loep over humanitaire visa

N-VA-schepen en Vlaams Parlementslid Karim Van Overmeire was een van de tussenpersonen die in Aalst lijsten opstelde voor humanitaire visa.Beeld BELGA

Hoe werden in Aalst de humanitaire visa toegekend? Ook daar wil het parlement een antwoord op. Op vraag van Groen en sp.a komen er extra hoorzittingen met N-VA-schepen Karim Van Overmeire en N-VA-militant Kostantin al-Chammas. 

Van Overmeire en al-Chammas brachten in totaal 101 Syrische christenen naar België met een humanitair visum. Ze worden nu door het parlement uitgenodigd om uitleg te geven bij hun werkwijze. Dat heeft de commissie Binnenlandse Zaken beslist, die de zaak van de humanitaire visa tegen het licht houdt.

Ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werkte samen met tussenpersonen, vaak uit de christelijke gemeenschap, om humanitaire visa uit te reiken. Die stelden lijsten samen met Syriërs die uiteindelijk visa kregen. Onder hen het Mechelse gemeenteraadslid voor N-VA Melikan Kucam, die ervan wordt verdacht grof geld te hebben gevraagd.

Vliegtuig uit Noord-Syrië

In de commissie kwamen al andere tussenpersonen getuigen, zoals oud-diplomaat Marc Geleyn en Jan De Volder van Sant’Egidio. Maar achter die operaties zat telkens een uitgebouwde structuur, waarbij die mensen nadien van nabij werden opgevolgd. Francken haalt hen graag als voorbeelden aan.

Door zo goed als alle tussenpersonen te horen, willen de parlementsleden het hele systeem van Francken kunnen beoordelen. Niet enkel de ‘modelvoorbeelden’

In Aalst werd er veel meer ad hoc gehandeld, zo lijkt het. Waarom iemand wel of niet op een lijst belandde, is onduidelijk. Al-Chammas, die optreedt als vertegenwoordiger van de Syrische gemeenschap, behandelde simpelweg de vragen die bij hem binnenliepen, zo vertelde hij aan deze krant. 

De mensen die een visum kregen moesten ook op eigen kracht het land zien te verlaten. “Ze namen zelf het vliegtuig vanuit Noord-Syrië naar Beiroet”, zei hij. Daar kregen ze het visum op de ambassade. “Ofwel staken ze de grens met Turkije over.” 

Naast de ‘Aalsterse connectie’ nodigt het parlement ook nog andere tussenpersonen uit. Daarbij de Syrische geestelijken die vanuit België voornamelijk familie en dichte kennissen lieten overkomen. Ook de Gave Vesten, een protestantse organisatie, wordt verwacht in het parlement. Zij hadden een meer systematische werking, vergelijkbaar met die van Sant’Egidio. 

Door zo goed als alle tussenpersonen te horen, willen de parlementsleden het hele systeem van Francken kunnen beoordelen. Niet enkel de ‘modelvoorbeelden’.

‘Cliëntelisme’

De extra hoorzittingen kwamen er op vraag van oppositiepartijen Groen en sp.a. “Hoe werden die lijsten samengesteld in Aalst en elders?”, vraagt Wouter De Vriendt (Groen) zich af. “Het kan toch niet dat zoiets willekeurig gebeurt? En was daar ook geen sprake van fraude?”

“Dit ruikt naar politiek cliëntelisme”, zegt Monica De Coninck (sp.a). Ze wijst er ook op dat het hoogst onduidelijk is waar een deel van de vluchtelingen intussen naartoe zijn. Meer dan 150 onder hen vroegen nog geen asiel aan in ons land. “Bij aankomst moeten ze toch beter worden opgevolgd.”

‘Het kan toch niet dat zoiets willekeurig gebeurt? En was er daar ook geen sprake van fraude?’
Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen

Let wel, de personen worden uitgenodigd, zijn niet verplicht om te komen. Bij de N-VA leeft intussen de overtuiging dat de commissie de activiteiten rekt om de zaak zo lang mogelijk in de actualiteit te houden, tot net voor de verkiezingen.

Vandaag kwam ook minister Maggie De Blok (Open Vld), de opvolger van Francken, langs in het parlement. Ze herhaalde dat er niet meer wordt samengewerkt met tussenpersonen voor de uitreiking van humanitaire visa. “Dat kanaal is gesloten”, zei ze. Een samenwerking met de VN ziet ze wel zitten. Allicht volgende week wordt ze opnieuw verwacht, om de resultaten voor te stellen van een intern onderzoek dat zij liet uitvoeren.