Direct naar artikelinhoud
Vier vragen

Priester Rik Devillé over misbruiktop Vaticaan: "We zouden hen allemaal hun titel moeten afnemen”

Rik Devillé in de commissie rond seksueel misbruik van minderjarigen in de kerk.Beeld Tim Dirven

Het Vaticaan buigt zich vanaf morgen op een speciale top over seksueel misbruik van minderjarigen. De top zal volgens de kerk in het teken staan van ‘verantwoording afleggen, verantwoordelijkheid nemen, en transparantie’. De Belgische priester Rik Devillé van de vzw Mensenrechten in de Kerk is sceptisch.

Wat mogen we verwachten van deze top?

“Niet veel, vrees ik. We hebben met de vzw Mensenrechten in de Kerk een agenda van 7 punten opgesteld voor kardinaal Jozef De Kesel om mee te nemen naar Rome. Om de nadruk te leggen op het feit dat vanuit Rome weinig gebeurd is en tot nu toe zeer onbeleefd is omgegaan met de slachtoffers.”

“De paus heeft de voorbije jaren hier en daar een goed standpunt ingenomen, waardoor we er weer in begonnen te geloven. Maar als puntje bij paaltje komt, komt er weinig of niks van in huis. Dat is in het verleden al vaak gebeurd, dus we gaan dat niet in vier dagen oplossen. Je moet natuurlijk altijd afwachten wat er gebeurt, maar we hebben er niet veel vertrouwen in.”

Wat zijn jullie voornaamste eisen?

“Er moet een rechtbank komen, die volgens ons uit leken moet bestaan. Je kan niet rechter en partij tegelijk zijn. Je moet dat uit handen geven, zoals ze dat in België hebben gedaan met de arbitragecommissie.”

“Een ander punt is dat je slachtoffers met respect moet behandelen. Als een slachtoffer naar Rome schrijft, en er zijn er nogal wat die dat doen, moet er op zijn minst een antwoord komen. Maar dat gebeurt nooit, of hooguit een nietszeggende brief waarin staat: ‘Wij kunnen niets voor u doen.’”

‘Er moet een rechtbank komen, die volgens ons uit leken moet bestaan. Je kan niet rechter en partij tegelijk zijn’

“Een derde punt is dat men de dader ook moet straffen.”

Vorige week werd de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick uit zijn ambt gezet en terug naar de lekenstatus gebracht. Was dat geen belangrijk signaal?

“Dat is een signaal, maar met één lichtflits is de wereld niet verlicht. Er zijn duizenden van die gevallen. We zouden hen allemaal hun titel moeten afnemen. Neem nu de zaak-Vangheluwe in België. Waarom is daar nog niks gebeurd? Dat is toch ook al 10 jaar bezig? Hij is nog steeds bisschop. Je moet hem in de kerk nog altijd aanspreken met ‘monseigneur’. Ga je in het bisdom Brugge kijken, dan zal je in het jaarboek nog altijd ‘monseigneur Roger Vangheluwe’ zien staan.”

‘We zouden hen allemaal hun titel moeten afnemen. Neem nu de zaak-Vangheluwe in België. Waarom is daar nog niks gebeurd?’

Welke rol kan de Belgische kardinaal Jozef De Kesel spelen op deze top?

“Ik hoop dat hij daar toch eens het woord mag nemen om te vertellen hoe België dit aanpakt. Via die arbitragecommissie is toch op een redelijke manier erkenning gegeven aan heel veel slachtoffers. Het is een lange lijdensweg geweest, want we zijn in België in 2012 met die arbitragecommissie begonnen terwijl we al sinds 1992 erkenning vragen. Maar uiteindelijk zijn toch belangrijke stappen gezet. Ook de zogenaamde verjaarde feiten worden erkend, dankzij een goede samenwerking met justitie.”

‘Waarom kiest de katholieke kerk, die het toch altijd opneemt voor de slachtoffers, toch nog altijd de kant van de dader als het over misbruik gaat?’

“Ik hoop dat dat navolging krijgt. Rome zou voor eens en altijd aan de kant van het slachtoffer moeten staan. De twee partijen, dader en slachtoffer, zijn in oorsprong toch allebei katholieken? Waarom kiest de katholieke kerk, die het toch altijd opneemt voor de slachtoffers, toch nog altijd de kant van de dader als het over misbruik gaat? Omdat die een hogere functie heeft binnen die kerk? Maar een gedoopte, een leek, heeft ook zijn plaats in de kerk. Er moet een gelijke behandeling zijn van daders en slachtoffers.”