Direct naar artikelinhoud
Belgisch voetbal

Opnieuw 16 mensen verhoord in fraudedossier Belgisch voetbal, Peter Maes bracht nacht in cel door

Voormalig Sporting Lokeren- en Racing Genk-trainer Peter Maes.Beeld Photo News

‘Operatie Propere Handen’ zit in een stroomversnelling. Gisteren en vandaag zijn er 16 mensen verhoord, meer bepaald in het onderzoek naar fraude en zwart geld in het Belgische voetbal. Voormalig Sporting Lokeren- en Racing Genk-trainer Peter Maes bracht de nacht door in de cel, Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht en ex-Genk-CEO Patrick Janssens werden verhoord.

Peter Maes, die net zoals zijn vriendin verhoord werd, is door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Maes bracht eind oktober al twee nachten door in een politiecel. Of hij ook geld verdiende bij de transfers van spelers, is niet geweten. Hij blijft officieel in verdenking gesteld van witwaspraktijken en corruptie.

De verhoren zijn het resultaat van de verklaring van spijtoptant Dejan Veljkovic. Alle verhoorden zouden banden hebben met Maes, Veljkovic, of met de ex-clubs van Maes: Lokeren en Genk. Die clubs zijn mogelijk betrokken bij een zwartgeldcircuit in het Belgische voetbal. Bedoeling van de constructies zou geweest zijn om belastingen en sociale zekerheidsbijdragen te ontlopen.

Lambrecht en Janssens verhoord

Ook Roger Lambrecht, voorzitter van Sporting Lokeren, en Patrick Janssens, ex-CEO van KRC Genk, werden verhoord, net zoals ex-keeperstrainer van KRC Genk en Lokeren Erwin Lemmens en ex-voorzitter van KRC Genk Herbert Houben. Ze zijn als verdachte in het dossier ondervraagd. 

De nieuwe verhoren zouden dus niet in verband zijn met het luik rond matchfixing uit het onderzoek. Gisteren werden drie huiszoekingen uitgevoerd in Vlaanderen (twee in Lommel en één in Duffel). Daarna werden twee personen, waaronder Maes, van hun vrijheid beroofd. Nog acht anderen werden door de onderzoekers opgeroepen voor verhoor.  

“Deze tussenkomst heeft betrekking op het financiële luik van het onderzoek”, aldus het parket. “Het gaat erom het traject te bepalen van relatief grote geldbedragen die mogelijk door P.M. als verdoken commissie ontvangen zijn.”