Direct naar artikelinhoud
Rusland

Het volk mort, en dus deelt Poetin anderhalf uur lang overheidsgeld en nieuwe voorzieningen uit

Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse toespraak.Beeld Photo News

President Vladimir Poetin heeft de Russische bevolking lagere belastingen en hogere overheidsinvesteringen beloofd in zijn jaarlijkse rede voor het parlement. Met een hele reeks toezeggingen probeert hij de grote onvrede onder de Russische bevolking over economische problemen te bestrijden.

Vooral gezinnen met veel kinderen kregen belastingvoordelen in het vooruitzicht gesteld. Wie een derde kind krijgt, ontvangt zo’n 6.000 euro korting op een hypotheek. “Hoe meer kinderen je hebt, hoe minder belasting je betaalt”, zei Poetin.

Anderhalf uur lang deelde Poetin overheidsgeld en nieuwe voorzieningen uit. Een verdubbeling van de uitkeringen voor gehandicapten. Vierhonderd keer sneller internet op scholen. Aflossingspauzes voor mensen die hun schulden niet kunnen terugbetalen. Bonussen voor leraren en artsen in ruraal gebied. Moderne klinieken voor zieke kinderen. Een landelijk behandelprogramma voor kanker.

Economische groei

Poetin zei dat het tijd is om “enorme financiële middelen” in te zetten om de economie te laten groeien. Rusland heeft een geringe staatsschuld en had vorig jaar een begrotingsoverschot van bijna 3 procent.

Met de financiën van de inwoners is het slechter gesteld. Het reële inkomen van de Russen daalt al zes jaar op rij. Steeds meer mensen kunnen hun rekeningen niet meer betalen en kloppen aan bij de bank: persoonlijke kredieten stegen in 2018 met de helft. Tegelijkertijd gaat de pensioenleeftijd omhoog, in sommige provincies tot boven de gemiddelde levensverwachting.

Verkeerde kant

De onvrede is zichtbaar in demonstraties en opiniepeilingen. Poetins populariteit staat op het laagste niveau in vijf jaar: in een peiling vorige maand van het onafhankelijke onderzoeksbureau Levada was 64 procent van de bevolking positief over zijn beleid. Er zijn meer Russen die denken dat het land de verkeerde opgaat, dan Russen die denken dat het de goede kant opgaat.

“In de nabije toekomst moeten mensen voelen dat het beter gaat”, zei Poetin gisteren. In tegenstelling tot zijn speech van vorig jaar, die vooral ging over nieuwe kernwapens, besteedde de president dit jaar meer aandacht aan binnenlands beleid dan aan buitenlands beleid.

Wel uitte Poetin scherpe kritiek op Amerika’s beslissing om het INF-kernwapenverdrag op te zeggen. Hij waarschuwde de VS om geen nieuwe raketten te plaatsen in Europa. Doen de VS dat wel, dan zet Rusland daar onmiddellijk nieuwe raketsystemen tegenover. Poetin hoopte echter dat dat niet nodig zal zijn. “Wij willen geen confrontatie, zeker niet met zo’n wereldmacht als de VS.”