Direct naar artikelinhoud
Brexit

Michel duidelijk over brexit: “Terugtrekkingsakkoord enige mogelijke oplossing”

Premier Charles Michel en zijn Finse ambtsgenoot Juha Sipila in Helsinki.Beeld EPA

Premier Charles Michel blijft erbij dat het akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de brexit niet heronderhandeld kan worden. Zijn Finse collega Juha Sipilä zit op dezelfde lijn, maar wil eventueel een gezamenlijke verklaring uitwerken, mocht die premier May kunnen helpen om het terugtrekkingsakkoord alsnog door het Britse parlement te krijgen.

De Belgische eerste minister was op werkbezoek bij zijn Finse evenknie in Helsinki. Gisteravond al hadden zes liberale premiers van EU-lidstaten in de Finse hoofdstad overlegd over Europese zaken. In mei zijn er immers Europese verkiezingen. ALDE, de Europese liberale koepelpartij, zal zich daar aandienen als alternatief voor de twee grote politieke families, - de conservatieven van de EVP en de sociaaldemocraten - en als “tegengewicht” voor populistische bewegingen in Europa.

Op het formele Belgisch-Finse overleg kwam de EU uitgebreid aan bod. Finland is in de tweede jaarhelft immers EU-voorzitter. De Finnen willen economische groei, vrijhandel en de strijd tegen de klimaatopwarming hoog op de agenda plaatsen, zei Sipilä. De Belgische premier Michel pleit voor een Europese Green Deal, die de klimaatuitdagingen “moet omzetten in opportuniteiten”.

‘No deal’ voorbereiden

Tijdens het overleg tussen Michel en Sipilä kwam ook de brexit ter sprake. Michel en zijn Finse ambtgenoot pleiten ervoor om ‘verenigd’ te blijven over de kwestie. De Belgische en Finse regeringen bereiden een ‘no deal’ voor, maar hopen dat de Britse premier Theresa May het terugtrekkingsakkoord dat ze eind vorig jaar met de EU sloot alsnog door het Britse parlement krijgt.

May is morgen in Brussel voor een ‘stand van zaken’ rond de brexit. De Britten vragen al langer om het akkoord te heronderhandelen, maar de EU wijst dat af. Ook premier Michel herhaalde dat hij heronderhandelen niet ziet zitten.

“Het blijft mijn overtuiging dat dit terugtrekkingsakkoord de enige mogelijke oplossing is”, zei Michel. De Belgische premier benadrukte dat de “backstop”, het tijdelijke vangnet, “geen detailkwestie” is.

Het akkoord opengooien kan ook niet voor de Finse premier Sipilä. Hij noemde het wel belangrijk dat er een oplossing komt en suggereerde dat een soort verklaring misschien soelaas kan bieden.