Klimaatactiviste Greta Thunberg aangekomen in Brussel

© EPA-EFE

© Sebastian Steveniers

© Sebastian Steveniers

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is woensdagavond aangekomen in Brussel-Zuid. Donderdag heeft ze eerst een ontmoeting met onder meer Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, daarna neemt ze deel aan de wekelijkse betoging van de klimaatspijbelaars.

pvm, msa

Thunberg reisde met de trein van Zweden naar ons land, en kwam iets na half acht aan in Brussel- Zuid.

‘Politici moeten duidelijke taal spreken. Ze moeten zeggen waar het op staat en de klimaatcrisis écht als een crisis beginnen te behandelen’, zei de jonge activiste vlak na haar aankomst aan De Standaard.

Thunberg stapt donderdag mee in de zevende klimaatmars van Youth For Climate. ‘Hopelijk daagt er veel volk op. Ik kijk er alvast naar uit om (initiatiefneemsters, red.) Anuna De Wever en Kyra Gantois te zien.’ Voor de optocht maakte ze alvast een nieuw, houten bord met daarop in zwarte drukletters ‘Skolstreijk för klimatet’. ‘Het vorige heeft het hard te verduren gekregen.’

Noordstation

De optocht van de klimaatspijbelaars begint donderdag iets later dan gebruikelijk. Thunberg zit ’s ochtends namelijk eerst samen met onder meer Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Haar speech heeft ze op de trein geschreven, daar had ze ruim de tijd voor. 'Mijn boodschap is dat we voor een bestaanscrisis staan en dat we nu actie moeten nemen, voor het te laat is', zegt ze.

Waar ze hoopt te staan over precies een jaar? 'Ik hoop dat er dan een omwenteling heeft plaatsgevonden.' Ze wil in elk geval blijven staken tot het zover is. 'Volgend jaar? Hopelijk moet ik dan niet meer spijbelen, maar wellicht wel', zegt ze.

Morgen begint de protestmars pas om 13 uur, tweeënhalf uur later dan normaal. De route blijft wel ongewijzigd. De jongeren verzamelen eerst aan het Noordstation, om van daaruit naar het Zuidstation te trekken. Daarna volgt nog een persconferentie met Thunberg, De Wever en Gantois.

Betogers uit buitenland

Volgens De Volkskrant zakken donderdag ook betogers uit Nederland, Zweden en Duitsland af naar Brussel. ‘In Nederland moet er veel gebeuren, maar in Europa al helemaal’, zegt Stijn Warmenhoven (17), de drijvende kracht achter Youth for Climate NL.

‘Onze regering kan het niet alleen oplossen, daarvoor heb je Europa nodig. De belasting van kerosine gaat bijvoorbeeld via de EU.’ Samen met zes andere organisatoren van de klimaatmarsen in Nederland reist hij donderdag naar Brussel om zich aan te sluiten bij de wekelijkse klimaatdemonstratie die daar al zes weken op rij gehouden wordt. ‘We vertegenwoordigen ook de duizenden Nederlandse scholieren die bij ons aangesloten zijn.’