Geen vluchten meer tussen Brussel en Amsterdam? Goed voor het klimaat, minder voor het reiscomfort

De Nederlandse partij GroenLinks wil dat lijnvluchten tussen de luchthavens van Amsterdam en Brussel worden afgeschaft. De partij zal een voorstel doen in het Nederlandse parlement. GroenLinks beargumenteert dat je perfect de trein kunt nemen tussen de luchthaven Schiphol en Brussels Airport. Luchtvaartjournalist Luc De Wilde geeft de partij gelijk als het over het klimaat gaat, maar hij wijst wel op de ongemakken voor de passagiers.

De treinrit tussen Brussel en de luchthaven Amsterdam Schiphol duurt twee uur en dat is volgens GroenLinks meestal zelfs sneller dan wanneer je meteen het vliegtuig neemt in Brussel. Tijdswinst is er dus meestal, winst voor het klimaat is er altijd, zegt GroenLinks.

Klinkt logisch, dachten ze bij “De Wereld Vandaag”, maar ze polsten toch even luchtvaartjournalist Luc De Wilde. Wel ja, waarom zou je het vliegtuig nemen als je er op twee uur met de trein kunt zijn ?

Luc De Wilde is van oordeel dat er zeker iets te zeggen valt voor het klimaatargument van GroenLinks: “Het gaat ook niet alleen over Schiphol, maar ook over Frankfurt en Parijs. Een paar jaar geleden is er al voor gepleit om die vliegverbindingen van minder dan 450 of 500 kilometer af te schaffen en te vervangen door bijvoorbeeld de trein.”

Als je vanuit Brussel met het vliegtuig vertrekt, wordt je bagage meteen ingelabeld bij vertrek en daarna op Schiphol automatisch ingelabeld op de volgende vlucht

Maar er is een maar, en dat is het comfort van de passagier, zegt Luc De Wilde: “Het gaat er niet om dat je van Amsterdam naar Brussel vliegt of van Brussel naar Frankfurt of Parijs. De bedoeling is om door te vliegen. (De Nederlandse luchtvaartmaatschappij) KLM  vliegt vijf keer per dag van Brussel naar Schiphol om van daaruit door te vliegen naar Azië of Zuid-Amerika, en net zo vliegt Brussels Airlines twee keer per dag van Parijs naar Brussel om van hieruit door te vliegen naar Afrika.”

Als passagier moet je gewoon van het ene vliegtuig overstappen op het andere, én je hoeft je geen zorgen te maken over je bagage. Luc De Wilde: “Je bagage meenemen met de trein vanuit Brussel is toch omslachtiger, want je moet die dan nog inschepen op Schiphol. Als je vanuit Brussel met het vliegtuig vertrekt, wordt je bagage meteen ingelabeld bij vertrek en daarna op Schiphol automatisch ingelabeld op de volgende vlucht. Dat is dus veel comfortabeler voor de passagier.”

Meest gelezen