Direct naar artikelinhoud
Media

Rutger Bregman brengt Fox-presentator tot ontploffing: “Why don’t you go fuck yourself?”

Rutger Bregman, sinds kort luis in de pels van de Amerikaanse nieuwszender Fox News.Beeld SPA

Nog geen maand nadat Rutger Bregman wereldnieuws werd als de ‘Angry Dutch historian’ die in Davos de vloer aanveegde met de elite, gaat de Nederlandse publicist opnieuw viraal. Dit keer weet hij met een brede glimlach de conservatieve Fox-presentator Tucker Carlson tot ontploffing te brengen. “Je bent een idioot!”, bijt die Bregman vervolgens toe. “Why don’t you go fuck yourself?”

Bregman werd door de rechtse nieuwszender, steunpilaar van president Donald Trump, geïnterviewd over zijn optreden in Davos. De auteur van Gratis geld voor iedereen, verbonden aan online medium De Correspondent, baarde opzien door op het World Economic Forum de superrijken de maat te nemen. Alle aanwezigen hadden de mond vol van filantropie, maar ze zouden moeten beginnen met eerlijk hun belastingen te betalen. 

“Belastingen, belastingen, belastingen – en al het andere is bullshit in mijn ogen”, peperde Bregman het panel waarvoor hij was uitgenodigd in. Een video van het optreden ging de wereld rond. De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders prees het aan, waarna de internationale media in de rij stonden voor een interview met de Nederlander.

‘Je kunt niet zo goed tegen kritiek hè’

Het gesprek hierover met presentator Tucker Carlson loopt echter razendsnel uit de hand. Bregman wijst erop, vanuit een studio in Nederland met het Amsterdamse centraal station op de achtergrond, dat Fox News zelf tot de luidruchtigste voorstanders van lage belastingen voor de rijken behoort.

Vervolgens richt hij zijn pijlen op zendereigenaar en mediaycoon Rupert Murdoch – en op Carlson zelf. “Wat de Murdochs in feite willen dat jij doet, is immigranten tot zondebok maken in plaats van praten over belastingontwijking.” Waarna hij samenvat: “Je bent een miljonair, betaald door miljardairs.”

Het interview is niet uitgezonden door Fox News. Bregman laat via Twitter weten dat hij er zelf voor gekozen heeft de beelden alsnog te publiceren, ‘omdat ik denk dat het belangrijk is om te blijven praten over de corrumperende invloed van geld in de politiek’. Daarbij geeft de historicus blijk de wetten van de media beter te begrijpen dan de bekende Fox-presentator. Terwijl die woedend begint te schelden, neemt Bregman in het fragment met een gulle grijns de conclusie voor zijn rekening: “Je kunt niet zo goed tegen kritiek hè?”

Twitter bericht wordt geladen...