Luik werkt aan anticonceptie voor koeien

Koeien op de landbouwbeurs Agriflanders© hanne van assche

Het Luikse biotechbedrijf Mithra gaat meehelpen aan de ontwikkeling van een nieuw anticonceptiemiddel voor koeien.

rmg

Mithra doet dit samen met de Franse diergeneesmiddelenproducent Ceva Animal Health. De bedoeling is om gezamenlijk een middel te ontwikkelen op basis van polymeren. Die maken een constante toediening mogelijk van de werkzame hormonen.

Ceva doet een beroep op Mithra voor de ontwikkeling van het nieuwe middel, omdat het bedrijf van ceo François Fornieri al veel expertise heeft op het gebied van polymeren.

Mithra is bekend als specialist van farmaproducten voor vrouwen, zoals de vaginale ring Myring en Zoreline, een onderhuids implantaat. Het bedrijf werkt ook aan een ­eigen anticonceptiepil met de merknaam Estelle.

Anticonceptie voor koeien is van belang om de reproductieve cyclus beter te kunnen beheersen bij het fokken van rundvee, legt Mithra-woordvoerster Maud Vanderthommen uit. Het moment voor inseminatie is dan beter te bepalen, zodat bijvoorbeeld verscheidene koeien tegelijk bevrucht kunnen worden. ­Ceva brengt nu al een aantal producten op de markt voor het beheersen van de rundervoortplanting.