Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Dit moet u weten voor u gaat eten
Beeld BELGA

De bosbrossers krijgen vandaag steun uit Zweden: de eerste klimaatspijbelaar Greta Thunberg (16) is in Brussel. De Nederlandse journalist Rutger Bregman krijgt een Fox-presentator op zijn paard. En een grote brand in Bangladesh eist een zware tol: minstens 78 mensen komen om.

Wat u moet weten

1. Spijbelen voor het klimaat, mét Zweedse grondlegster
Scholieren en studenten trekken vandaag opnieuw massaal de straat op in het kader van Youth for Climate. De Zweedse tiener Greta Thunberg zal erbij zijn. Zij is vandaag in Brussel, waar ze eerst Europa streng toespraak over het falende klimaatbeleid van de EU.

De gemiddelde bosbrosser is  overigens 17 jaar, komt uit het algemeen secundair onderwijs en zou vooral op Groen stemmen. Bovendien zitten er meer meisjes in dit straatprotest dan normaal, zo wijst een steekproef uit.

Wat u moet weten
Beeld EPA

2. Scholen vergroenen
Groen bewustzijn is er ook in ons onderwijs. Vlaamse scholen zetten namelijk vol in op groene energie. Met goedkope leningen voor zonnepanelen, investeringen voor isolatie en sensibiliseringscampagnes voor energiezuinige schoolgebouwen schakelt het Vlaams onderwijs een versnelling hoger om snel duurzamer te worden.

3. Capsules recycleren, doet u dat vooral zelf maar
Iets minder ecologisch is onze dagelijkse koffieshot, tenminste als we die uit een koffiecapsule halen. Negen miljard van die capsules vliegen ieder jaar op de wereldwijde afvalberg. De aluminium bakjes afschaffen? Nespresso denkt er niet aan. Dus trekt de koffiereus de kaart van de recyclage. “Dit vraagt vooral veel inspanning van de consument.”

4. Dodelijke brand in Bangladesh
Bij een brand in de eeuwenoude wijk Chawkbazar in de Bengaalse hoofdstad Dhaka zijn volgens de plaatselijke brandweer zeker 78 doden gevallen. De brand brak uit in een appartementencomplex waar ook een verdieping werd gebruikt voor de opslag van licht ontvlambare chemicaliën. Tientallen mensen raakten gewond.

Brandweermannen en vrijwilligers proberen in Dhaka het vuur te bedwingen.Beeld AP

5. Fox-presentator door het lint, met de groeten van Rutger Bregman
Nadat Rutger Bregman wereldnieuws werd omdat hij in Davos de vloer aanveegde met de elite, gaat de Nederlandse publicist opnieuw viraal. Dit keer brengt hij de conservatieve Fox-presentator Tucker Carlson tot ontploffing. “Je bent een idioot!”, bijt die Bregman toe. “Why don’t you go fuck yourself?”

6. Aanslag ‘op zelden geziene schaal’ verijdeld in VS
Een lid van de Amerikaanse kustwacht, een bewonderaar van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, is opgepakt in de Verenigde Staten. Hij was van plan om verschillende Democratische politici en journalisten te vermoorden. Er werd een imposant wapenarsenaal bij de man aangetroffen.

7. Atletiekfederatie dreigde Nafi Thiam af om fout shirt
Veel scheelde het niet of Nafi Thiam was op het EK atletiek in Berlijn uit competitie gezet. Haar eigen federatie RBAF dreigde met die sanctie omdat de zevenkampster tijdens drie proeven het foute truitje droeg: eentje waarop niet alle sponsors te zien waren.

8. ‘Saaie’ innovatie is een van de belangrijkste ooit voor Volkswagen
Na de uitbraak van dieselgate besloot Volkswagen het roer om te gooien: het concern moet ’s werelds grootste producent worden van betaalbare elektrische auto’s. Daarom is de nieuwe Volkswagen niet eens een auto. Het is een platform. Een stel wielen, een motor, vering. Saaie boel. Toch is dit waarschijnlijk Volkswagens belangrijkste voertuig sinds de Kever en de Golf.

Wat u ook mag weten

9. Burberry krijgt wind van voren om strop
Luxemerk Burberry is door het stof moeten gaan nadat het een hoodie met touwen in de vorm van een strop had laten showen tijdens de Modeweek in Londen. De bedrijfstop excuseerde zich om het ‘gevoelloze’ item, dat associaties met zelfmoord en lynchpartijen oproept.

Een foto die is geplaatst door null (@liz.kennedy_) op