Direct naar artikelinhoud
Liveblog

7.500 klimaatbetogers door Brussel, Greta Thunberg onder politiebegeleiding

7.500 klimaatbetogers door Brussel, Greta Thunberg onder politiebegeleiding
Beeld REUTERS

Een nieuwe donderdag, een nieuwe Klimaatmars: sinds vanmiddag om 13 uur komen spijbelende jongeren opnieuw samen op straat voor een beter klimaatbeleid. De Zweedse tiener Greta Thunberg (16) zakte er speciaal voor af naar Brussel, waar ze Europa vanochtend al een veeg uit de pan gaf.

Live

  1. Einde liveblog

    We sluiten de liveblog bij deze af. Voor meer nieuws verwijzen we naar onze website en onze nieuwsbrieven.

  2. Klimaatjongeren bereiken eindpunt

    De mars heeft haar eindpunt Brussel-Zuid bereikt. De betoging voor een betere toekomst kende een woelige start door een overrompeling van de media door de aanwezigheid van Greta Thunberg. Van een extra grote opkomst was echter geen sprake, er namen 7.500 scholieren en studenten deel aan de mars.

    De hele mars door zorgde de politie dat de media aan de kop van de stoet op de nodige afstand gehouden werden om de klimaatactivisten ademruimte te bieden.

  3. Volgende klimaatmars in Gent

    De achtste mars van Youth for Climate vindt volgende donderdag 28 februari plaats in Gent. 

    Donderdag was er al een mars van zowat 3.000 jongeren in Gent. En komende zondag, 24 februari, is er een grote optocht, "Rise for Climate", in de Arteveldestad. Die wordt gedragen door een reeks middenveldorganisaties. 

  4. Greta Thunberg: "We will be the pain in the ass"

    Ook Greta Thunberg heeft de betogers toegesproken. "Veel te lang zijn de mensen aan de macht weggekomen met het klimaat re negeren. Niet meer. We will be the pain in the ass. Wij blijven staken tot er iets verandert", zegt de Zweedse. "Twijfel er nooit aan dat je te klein bent om iets te veranderen."

    Anuna roept iedereen op om volgende week met z'n allen naar de klimaatbetoging in Gent te trekken.

    Greta Thunberg.Beeld BELGA
  5. 'De moed die Greta toonde voor het Zweeds Parlement is de grootste moed die ik al gezien heb'
    Anuna De Wever
  6. Anuna De Wever spreekt menigte toe: "Moed van Greta is grootste die ik al gezien heb"

    Anuna De Wever spreekt de menigte toe op de mars. "Opstaan voor onze toekomst is de moed die politici zouden moeten tonen", zegt de 17-jarige Antwerpse. "De moed die Greta toonde voor het Zweeds Parlement is de grootste moed die ik al gezien heb."

    Anuna De Wever.Beeld REUTERS
  7. “Iedereen waarschuwt mij: let maar op dat je niet crasht!”: het dagboek van Anuna De Wever

    Klimaatactiviste Anuna De Wever houdt een dagboek bij over en rond het klimaatnieuws in ons land. Hier leest u mee wat ze begin deze maand schreef.

    Anuna De Wever.Beeld AP
  8. 7.500 betogers

    Er nemen 7.500 manifestanten deel aan de zevende mars van de klimaatspijbelaars door Brussel. Dat zegt de politie ter plaatse.

    Vorige week waren er nog ongeveer 11.000 deelnemers.

  9. Mars bereikt Brussel-Centraal

    De mars is na een moeizame start goed onderweg en heeft het halfweg punt Brussel-Centraal bereikt. Van daaruit gaat het naar Brussel-Zuid. Dankzij het optreden van de politie hebben klimaatactiviste Greta Thunberg en haar kompanen intussen wat ademruimte.

    Een opvallende deelnemer die voor de stoet loopt, is Aäron Fabrice. De 21-jarige uit Oostduinkerke heeft zich volledig gehuld in ballonnen die hij zelf op het strand opraapte. "Ik ruim al acht jaar de plastic soep op aan de kust", zegt hij. "We moeten stoppen met het oplaten van ballonnen en het gebruiken van helium. Ze worden allemaal de lucht in gestuurd en waar komt het dan terecht? In de zee, in beken of op het land."

  10. Anuna De Wever en Kyra Gantois lopen met de Zweedse Greta Thunberg mee in de mars

    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
    Beeld Jef Van Nooten
  11. Van Ypersele steunt de jongeren

    Jean-Pascal van Ypersele, voormalig vicevoorzitter van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), steunt de klimaatspijbelende jongeren. "De jongeren en het IPCC zijn samen sterker. Greta (Thunberg), Adélaïde (Charlier, de oprichtster van de beweging van klimaatspijbelaars aan Franstalige kant) en Anuna (De Wever) zijn erin geslaagd de volwassenen voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen door hen te vragen wat ze gaan doen met hun toekomst. Het is moeilijker om te ontlopen dan de rapporten van het IPCC", aldus van Ypersele.

    Volgens onze landgenoot is het "te laat om terug te komen op de fouten uit het verleden maar niet om de negatieve gevolgen ervan te beperken."

  12. Mars met Greta Thunberg vertrokken onder stevige politiebegeleiding

    De mars van Youth for Climate, met als speciale gast de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, is begonnen aan de tocht door de hoofdstad. Dat gebeurt onder politiebegeleiding vanwege een massale aandacht en druk van de media voor Thunberg.

    De jongeren zijn opnieuw enorm enthousiast. Slogans als "On est plus chaud que le climat", "What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!" en "Luister naar ons signaal: België koolstofneutraal" weerklinken luid. 

  13. Greta Thunberg gearriveerd

    Greta Thunberg stapt mee in de zevende klimaatmars van Youth for Climate en dat maakt de klimaatjongeren zowaar nog enthousiaster. De 16-jarige Zweede klimaatactiviste wordt als een heldin onthaald. Thunberg moest stevig beschermd worden door de overweldigende media-aandacht, maar ze blijft er ijzig kalm onder.

    Haar naam wordt gescandeerd en langs de kant roepen jongeren 'Greta we love you' wanneer ze hun inspiratiebron voor het eerst in levende lijve zien.

    Het protest van de Belgische klimaatspijbelaars is deze week Europees getint, want er zijn ook delegaties uit Nederland en Duitsland die Youth for Climate komen steunen om samen een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen in Europa. En ook de Grootouders voor het Klimaat zijn opnieuw op het appel.

    Beeld Pieter Gordts
    Beeld Pieter Gordts
    Beeld Pieter Gordts
  14. Ook deze vier 15-jarigen hopen een glimp van Greta op te vangen. "Haar gewoon al zien zou fantastisch zijn. En als ik iets zou kunnen zeggen, zou ik gewoon zeggen: 'Goe bezig!'"

    Beeld Pieter Gordts
  15. Het plein aan het Brusselse Noordstation loopt stilaan vol. Om 13 uur gaat de Klimaatmars officieel van start.

    Beeld Pieter Gordts
  16. Ook Karrewiet is aanwezig op de mars. Reporter Hazel (10) hoopt, net als alle pers, Greta een vraag te kunnen stellen: "Waarom zijn het vooral meisjes die initiatief nemen voor het klimaat?"

    Beeld Pieter Gordts
  17. Aäron Fabrice (21) reist voor de derde keer naar Brussel om mee te stappen. Elke week maakt hij een ander kostuum, deze keer liet hij zich inspireren door de talloze plastic ballonnen die hij vindt op het strand. "In twee weken tijd had ik dit allemaal verzameld."

    Beeld Pieter Gordts
  18. De deelnemers aan de wekelijkse jongerenklimaatmarsen zijn gemiddeld 17,5 jaar oud, komen overwegend uit het algemeen secundair onderwijs (aso) en denken vooral op Groen te stemmen. Dat blijkt uit een steekproef van de UAntwerpen en de VUB. 

    Opvallend is dat ongeveer evenveel meisjes als jongens deelnemen aan de marsen, terwijl vrouwen meestal ondervertegenwoordigd zijn op straat.

  19. Het dagboek van Anuna De Wever

    "Iedereen waarschuwt mij: let maar op dat je niet crasht!" Klimaatactiviste Anuna De Wever houdt een dagboek bij over en rond het klimaatnieuws in ons land. "Ik vind het niet erg dat ik niet meer kan uitslapen: ik krijg enorm veel energie van wat we doen met Youth for Climate", getuigt ze daarin.

    Lees hier mee wat ze begin deze maand schreef.

    Beeld BELGA
  20. Twee uur te vroeg zijn ze, Caroline en haar drie vrienden. Maar ze wilden zeker zijn dat ze op tijd op de Klimaatmars geraakten. "Wij komen uit Bastenaken, de uithoek van België."

    Beeld Pieter Gordts
  21. De Zweedse tiener Greta Thunberg (16) heeft deze ochtend het Europees Economisch en Sociaal Comité toegesproken over de klimaatproblematiek. Daarbij spaarde ze de kritiek niet.

    “De tijd raakt op”, waarschuwde ze de aanwezigen. “We moeten nu actie ondernemen om jullie rommel op te ruimen. En we zullen niet stoppen tot we daar klaar mee zijn.”