Direct naar artikelinhoud
Werk

Elke dag meer dan vijftig arbeidsongevallen in bouw

Elke dag meer dan vijftig arbeidsongevallen in bouw
Beeld Thinkstock

Het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector met de helft terugdringen: dat is de doelstelling van de sensibiliseringscampagne ‘Safety My Priority’ die de Confederatie Bouw lanceert bij de opening van Batibouw. Het aantal arbeidsongevallen in de sector is ‘onaanvaardbaar op menselijk, maatschappelijk en economisch vlak’, zegt voorzitter Paul Depreter.

In 2017 werden er 14.600 arbeidsongevallen geregistreerd op of onderweg naar bouwwerven in België. Dat komt overeen met meer dan vijftig arbeidsongevallen per werkdag. Gemiddeld valt er elke maand ook één dodelijk slachtoffer bij zo’n ongeval. De bouwsector is bovendien verantwoordelijk voor een op de tien van alle arbeidsongevallen in België.

Met de nieuwe campagne wil de Confederatie Bouw België naar de top vijf loodsen van de Europese landen met de minste arbeidsongevallen. In die landen (Nederland, Zweden, Ierland...) hebben bouwvakkers twee keer minder kans op een arbeidsongeval dan bij ons. “We moeten met andere woorden het aantal arbeidsongevallen in de Belgische bouwsector zeer snel halveren”, stelt Depreter.

Verplicht vak

Centraal in de campagne staat een charter dat bouwondernemers kunnen ondertekenen. Daarmee engageren ze zich om “op alle werven en bij alle werkzaamheden de absolute voorrang te geven aan veiligheid en veilig gedrag en dat zowel bij hun eigen werknemers, hun onderaannemers als hun bouwpartners”.

De Confederatie Bouw kijkt ook naar de overheden. Ze vraagt om van veiligheid een belangrijk criterium te maken in elke overheidsaanbesteding, en om van veiligheid een verplicht vak te maken in elke bouwopleiding.