Belga

Flats worden meest voorkomende woningtype in Vlaanderen

Appartementen worden vanaf 2022 het meest voorkomende woningtype in Vlaanderen. Dat voorspelt de Vlaamse Confederatie Bouw op basis van de huidige bouwtendenzen. Er is meer vraag naar appartementen omdat er steeds meer alleenstaanden zijn en koppels zonder kinderen.

Wie naar het Vlaamse straatbeeld kijkt, kan er niet omheen: er worden de laatste jaren veel flats gebouwd. Zoveel zelfs dat er over drie jaar meer appartementsgebouwen zullen zijn dan andere woningtypes. Dat verwacht de Vlaamse Confederatie Bouw op basis van de cijfers van de afgelopen jaren.

Vanaf 2002 worden in Vlaanderen elk jaar namelijk meer bouwvergunningen afgeleverd voor flats dan voor andere woningtypes. Vanaf 2016 evolueerde de verhouding naar meer dan 60 procent voor flats, tegenover minder dan 40 procent voor huizen.

Die trend werd vorig jaar voortgezet, blijkt uit de cijfers van de eerste tien maanden van 2018. Het aantal bouwvergunningen voor flats steeg in die periode boven de 30.000 terwijl er 17.000 huizen werden vergund.

Onmiskenbaar

De laatste jaren werden er jaarlijks zo’n 15.000 huizen gebouwd, maar vorig jaar werden er meer vergunningen toegekend omdat velen eind 2017 nog een vergunning vroegen om te ontsnappen aan de strengere energie-eisen.

Desalniettemin is de trend van het stijgende aantal flats onmiskenbaar: van het totale aantal bouwaanvragen waren er vorig jaar 63 procent voor flats, terwijl het aantal nieuwe rijhuizen en halfopen bebouwingen daalt.

(Lees verder onder de grafiek.)

30 procent

De Vlaamse bouwkoepel voorspelt dat over vijf jaar de appartementen een aandeel van 30 procent krijgen tegenover 29 procent voor vrijstaande huizen, 21 procent voor rijhuizen en 19 procent voor halfopen bebouwingen. 

De groei van het aantal en het aandeel aan flatgebouwen beantwoordt aan een demografische vraag, zegt de bouwfederatie, want het aantal alleenstaanden en koppels zonder kinderen neemt almaar toe. Allemaal mensen die op zoek zijn naar kleinere en betaalbare woningen.

Meest gelezen