‘Stop met slachtoffers online uit te schelden’

© JVI

Online schelden is haast alledaags geworden. Zelfs slachtoffers van ongelukken of rampen krijgen ermee te maken. ‘Eigen schuld’, ‘hij zal het wel hebben gezocht’: hoe grover, hoe beter, zo lijkt het. Slachtofferhulp Nederland vraagt daarmee te stoppen.

Eveline Vergauwen

De groene klimaatbetogers weten wat het is, online uitgejouwd worden. De commentaren op de artikels van De Standaard over Greta Thunberg spreken boekdelen. Ze lijkt de gebeten hond van het moment te zijn.

Nieuw is het niet, die lelijke kant van de online gemeenschap. Maar opvallender is dat ook slachtoffers er niet aan ontsnappen. Na de dood van de 18-jarige musical-acteur Arne Decock viel het op. De jongeman is om het leven gekomen door elektrocutie, nadat hij op een elektriciteitspaal was geklommen op een terrein van de NMBS. Op Facebook schreven mensen met naam en toenaam ‘eigen schuld’, ‘hoe loemp kunt ge zijn’ en 'ik slaap beter in de wetenschap dat hij zijn achterlijke genen niet kan voortplanten’, meldde Het Laatste Nieuws eerder. Ook bij berichten over het ongeluk met de brommobiel reageerden mensen met striemende commentaar.

De Nederlandse vzw Slachtofferhulp ziet over de grens hetzelfde gebeuren en heeft er genoeg van. De voorbeelden die zij zien, zijn minstens even pijnlijk. Nadat een 15-jarige maaltijdbezorger in het verkeer was omgekomen, vroegen mensen zich vooral af wie zijn kind zo’n werk laat doen. Zelfs bij zedenzaken reageren mensen met ‘ze zal het zelf wel hebben uitgelokt’.

‘Het voelt alsof ze een tweede keer slachtoffer worden. Ze krijgen een trap na en dat heeft veel impact’, zegt Rosa Jansen, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland aan de openbare omroep NOS. Slachtofferhulp start een bewustwordingscampagne #socialslachtoffer om mensen ‘bewust te maken van wat ze daar zeggen’.