Direct naar artikelinhoud
Muziek

Gewapend met Will Tura-samples gaan opkomende beatmakers de strijd aan: “Een unicum in België”

Winnaar Susobrino tijdens de Champion Sound-wedstrijd in 2018.Beeld Victor Darmont

Of je nu fan bent of niet, namen als Kendrick Lamar en Post Malone hebben geen introductie meer nodig. Maar weet je ook wie de beats voorziet waarop Malone en consorten hun teksten loslaten? Wél als het aan Champion Sound ligt. Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd hoor je het beste wat België te bieden heeft qua beats. De ‘Rock Rally voor beatmakers’, zeg maar.

Morgen vrijdag vind je in concertzaal Trix in Antwerpen dé beatmakers om naar uit te kijken dit jaar. Een maand op voorhand krijgen de zestien Champion Sound-kandidaten, dit jaar geselecteerd uit 150 inzendingen, vijf Belgische nummers ter beschikking om te samplen en zo hun eigen track in elkaar te knutselen. Dit jaar gaan de deelnemers aan de slag met de muziekcatalogus van de Vlaamse grootmeester: Will Tura.

Eén voor één nemen ze het tegen elkaar op onder het toeziend oog van een vierkoppige vakjury, onder wie Studio Brussel-dj Lefto. Op het einde van de rit wacht er een prijzenpakket met onder meer opnametijd bij Red Bull Studios in Amsterdam, en volgens Susobrino, winnaar van 2018, “zeer veel geopende deuren”. Maar toch ligt de nadruk niet op het competitieve, benadrukt medeoprichter Ufuk Demir. “Voor ons gaat Champion Sound vooral over artistieke vrijheid en podiumkansen voor beginnende beatmakers. Wij proberen als tussenpersoon ‘de ruwe diamanten’ te slijpen.”

Sterke beatmaker achter sterke rapper

De kandidaten moeten aan de slag met vijf nummers van Will Tura, waaronder ‘Arme Joe’ en ‘Linda’, maar uiteindelijk beslist de beatmaker welk genre hij uit wil met de Vlaamse zanger. “We zien elk jaar experimentele tracks passeren, maar we evolueren wel mee met de muziekindustrie en hiphop domineert toch vandaag”, geeft Demir toe. 

Een van die hiphopkandidaten dit jaar is Roshima, oftewel Yussef Merzoug. De 21-jarige Antwerpenaar bevestigt dat hiphop in de lift zit, maar maakt er een kanttekening bij. “Rappers kijken soms naar ons alsof we robots zijn die aan de lopende band beats produceren voor hen, terwijl het de beatmaker is die alles in elkaar steekt.” Merzoug voegt eraan toe dat je als rapper veel makkelijker doorbreekt, vaak op de rug van de beatmaker.

‘Het is gezond om één prominente aanwezigheid als Champion Sound te hebben, die de norm vormt voor de rest van het land’
Stéphane Lallemand, Studio Brussel-dj Lefto

Jurylid Stéphane Lallemand, beter bekend als Lefto, erkent het probleem: “Dat is een fout geweest van de hiphopwereld zelf. Als alle mc’s van in het begin de beatmaker mee in de titel hadden gezet, was dit probleem niet zo groot geweest.” De ambassadeur van de Belgische hiphop(beats) – al ontkent Lallemand die titel bescheiden – haalt het Belgische duo Roméo Elvis en Le Motel aan als voorbeeld. “Le Motel krijgt wél aandacht omdat zijn naam naast Elvis staat in hun nummers. Je werkt met twee dus waarom niet beide namen gebruiken dan, of een groepsnaam.”

Unicum

Zowel kandidaat Roshima als jurylid Lefto schetsen zo het belang van Champion Sound en de deuren die opengaan voor de uiteindelijke winnaar. “Ik doe eigenlijk niet eens mee om te winnen,” bekent Roshima, “maar gewoon om aan te tonen dat er wel degelijk talent is in België.” Lefto geeft nog mee dat er soortgelijke concepten zijn in ons land, zoals de Brusselse Loop Sessions, maar die hebben niet dezelfde impact, en dat hoeft ook niet volgens hem. “Het is gezond om één prominente aanwezigheid als Champion Sound te hebben, die de norm vormt voor de rest van het land. Een unicum.”

Champion Sound tijdens zijn bescheiden beginjaren in jeugdhuis Kavka.Beeld Finn Van Roon

De Studio Brussel-dj staat ervoor bekend jong talent een carrièreduwtje in de rug te geven. Zo ook met de Limburgse Susobrino, die vorig jaar de wedstrijd won en ook dit jaar opnieuw deelneemt. “Ik zetel nu al drie jaar in de jury van Champion Sound,” zegt Lefto, “en elk jaar ontdek ik nieuw talent. Maar bij Susobrino vorig jaar dacht ik echt: ‘Wauw, waar komt die ineens vandaan?’ Dat gevoel heb ik nog nooit gehad op een beatmakerwedstrijd in België.” 

Sindsdien maakte Lefto de weg vrij voor Susobrino naar buitenlandse podia en shows. “Als ik talent ontdek in België, waar ik volledig achter sta, voel ik toch een zekere fierheid in mij en dan wil ik dat delen met de buitenwereld.”

Vrijdag 22 februari wordt in het Antwerpse Trix duidelijk wie Susobrino opvolgt. Antwerpse rapper DVTCH NORRIS is presentator van dienst. Tickets via Facebook.