Europa verloor op 8 jaar twee derde van alle jobs in de productie van zonnepanelen

China versterkt zijn dominantie op de wereldwijde fotovoltaïsche markt. Het Aziatische land vertegenwoordigt bovendien meer dan de helft van de banen die in de sector werden gecreëerd. Europa verliest op het gebied van zonnekracht anderzijds aan belang. Dat blijkt uit een rapport van het International Renewable Energy Agency (Irena).

Zonnekracht vertegenwoordigt wereldwijd inmiddels 3,1 miljoen arbeidsplaatsen. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien.

Concentratie

De groei op de markt voor zonnekracht is echter grotendeels geconcentreerd in China, de Verenigde Staten en India. “China garandeert immers meer dan de helft van alle banen die windkracht wereldwijd heeft gecreëerd. Daarmee consolideert het land zijn positie als de toonaangevende fabrikant en installateur,” aldus het rapport. “Chinese bedrijven hebben inmiddels 80 procent van de wereldwijde markt van fotovoltaïsche panelen in handen.

“Deze progressie staat in contrast met het klimaat dat op Europees niveau heerst,” voert de studie aan. “De Europese markt voor zonnekracht heeft immers nog slechts 114.000 arbeidsplaatsen. Dat bekende een achteruitgang met 22 procent tegenover het jaar voordien.”

“De Europese productie kende twee jaar geleden een inkrimping met 16 procent. Op acht jaar tijd heeft de sector twee derde van zijn tewerkstelling moeten inleveren. Een dalende vraag en een gebrekkig concurrentievermogen zorgen ervoor dat vele fabrikanten hun deuren moeten sluiten. Tekenend daarvoor is het faillissement van SolarWorld, één van de grootste Duitse fabrikanten van zonnepanelen, midden mei vorig jaar.”

Thailand

Het rapport herinnert eraan dat de Europese Commissie de import van Chinese zonnepanelen met invoertarieven heeft bemoeilijkt. Dat gebeurde na een klacht van een groep Europese fabrikanten. Daarbij voerde de sector aan dat de Chinese producenten waarschijnlijk op aanzienlijke subsidies van hun regering kunnen rekenen.

Op die manier zouden ze hun voorraden onder de productieprijs op de markt kunnen brengen. Dat zou hebben geleid tot oneerlijke concurrentie. Later konden beide partijen echter een akkoord sluiten. Daarop verdwenen de Europese importtarieven op de Chinese zonnepanelen.

China heeft anderzijds zijn aanwezigheid op het Aziatische markt voor zonnekracht sterk opgedreven. “Miljarden worden in het buitenland geïnvesteerd om de productiecapaciteit uit te breiden,” aldus Irena. “Thailand is een van de belangrijkste begunstigden. Het land zou zich inmiddels tot de vierde grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld hebben opgewerkt.”

Eerder dit jaar kondigde het Chinese Nationale Energieagentschap 144 miljard dollar aan investeringen aan om zonnekracht te ontwikkelen.

 

Meer