Direct naar artikelinhoud
Klimaatactie

Na de spijbelaars de klimaatstakers: grootste afdeling ABVV dient stakingsaanzegging in voor 15 maart

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg betoogde mee in Brussel.Beeld Tim Dirven

Na de klimaatspijbelaars komen de klimaatstakers. De grootste centrale van de socialistische vakbond ABVV heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 15 maart. Wie op die dag samen met Youth for climate wil betogen voor het klimaat, is gedekt door de vakbond. De klimaatjongeren willen zoveel mogelijk mobiliseren voor een nationale actiedag.

Van een algemene staking is geen sprake, wel kan wie wil op 15 maart mee demonstreren met de klimaatspijbelaars. De algemene centrale van het ABVV bevat 30 procent van de leden en overkoepelt werknemers in de bouw, de schoonmaak en de diensten.

“We zullen onze leden die op 15 maart actie willen voeren, ondersteunen”, zegt Werner Van Heetvelde van de vakbond. Of de andere 5 centrales zullen volgen, is nog niet geweten. Daarover wordt de komende dagen beslist. Bij het ACV komt er alvast geen stakingsaanzegging.

Open brief

Wij, wetenschappers, staan achter de zaak van Greta Thunberg. Daarom houden we op 15 maart een schoolstaking
   

Anuna De Wever op de klimaatmars (rechts).Beeld Tim Dirven

Nationale actie

Eerder riep Youth for climate op stakingsaanzeggingen in te dienen. "We kunnen het niet overlaten aan de jongeren alleen. Dit is een oproep aan alle militanten om hen te mobiliseren en te ondersteunen en dat liefst met een stakingsaanzegging, zodat ze zonder schroom kunnen deelnemen", aldus een woordvoerder van Workers for Climate.

Op 15 maart zullen de hele dag acties plaatsvinden in België. Bedoeling van Youth for Climate is om in de voormiddag ervoor te zorgen dat de lokale afdelingen zich in de eigen steden en gemeenten verenigen voor een mars naar een treinstation. Van daaruit kunnen de betogers dan de trein nemen naar Brussel. In de namiddag wordt daar dan opnieuw een grote klimaatmars gehouden.

"Dit wordt geen klassieke staking, maar iets groots. Elke jongere, leerling, professor en werknemer moet zich hiervoor opmaken", zegt Bakou Mertens van Students for Climate. "We geraken er niet met klimaatcoaches of meer bomen in de steden. Wat nu in België gebeurt, is historisch en wij willen dit ondersteunen". 

Nationale actie
Beeld Tim Dirven

Wat zijn nu de oplossingen voor het klimaat?

Dat er een probleem is met de opwarming van de aarde, weet onderhand iedereen. Maar hoe lossen we het op? De Morgen ging eerder al een week lang het debat aan.

• Bart De Wever, N-VA-voorzitter: “We moeten durven te investeren in de toekomst en op zijn minst de jongste kernreactoren durven open te houden”

• Paleoklimatologe Kim Cobb: “Laat prijzen fossiele brandstoffen maar agressief stijgen”

• Tomas Wyns, specialist Europees klimaatbeleid: “Alleen de twintigers, dertigers en veertigers van vandaag kunnen de klimaatopwarming stoppen”

• Leen Govaerts, energie-experte: “De scenario’s voor de energietransitie liggen klaar. We moeten ze alleen uitvoeren”

• Gerard Govers (KU Leuven), geograaf en vicerector, gelooft in de kracht van technologie en kernenergie: “De wereld is nu groener dan 100 jaar geleden”

• Joachim Mergeay, wetenschapper, bioloog, landbouwer en boomverzorger: “Milieu- en maatschappijvriendelijke landbouw belonen, daar komt het op aan”