Direct naar artikelinhoud
Vier vragen

“Verrechtsing Denderstreek is gevolg van Vlaams lokaal beleid”

Guido De Padt.Beeld IMAGEGLOBE

De Denderstreek radicaliseert en verrechtst, zoals een Pano-reportage nogmaals in beeld bracht. Volgens Guido De Padt,Open Vld-burgemeester van Geraardsbergen, speelt wat hij noemt ‘de aan schandelijkheid grenzende scheefgegroeide verdelingswijze van Vlaamse middelen’ een rol. “Ninove loopt al jaren geld mis.”

Over welke Vlaamse middelen heeft u het precies?

“Het gaat voornamelijk over het  Vlaamse Gemeentefonds. Dat bevat meer dan 2 miljard euro die elk jaar verdeeld wordt onder de Vlaamse steden en gemeenten. Die verdeling is compleet scheefgegroeid. Nu is het zo dat een aantal steden en gemeenten bevoordeeld wordt en aan aantal onderbedeeld. Mijn stad Geraardsbergen is, net als Ninove, bij die laatste categorie. Steden als Oudenaarde en Ronse bijvoorbeeld, die kleiner zijn, krijgen jaarlijks tot 2 miljoen euro meer. En als je weet dat die regeling al bestaat van in 2001, dan begrijpt u dat het in totaal over een pak geld gaat. Ik vind dat al vele jaren totaal onrechtvaardig.”

Op basis waarvan worden die middelen toegekend?

“Er is in 2001 gezocht naar een manier om niet enkel Antwerpen en Gent en de dertien centrumsteden van middelen te voorzien, maar ook steden die er geografisch en vooral ruimtelijk mee gelijkgesteld waren. Na een hele zoektocht is men uitgekomen bij het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en op basis van een aantal technische en vooral ruimtelijke criteria heeft men een ranking opgesteld. Zonder verder onderzoek te doen of er in die steden wel een noodzaak was aan meer middelen.

“Dat systeem is nu compleet achterhaald. Om te beginnen zijn de omschrijvingen in het Structuurplan gebaseerd op studies uit de jaren 80. Sindsdien is er veel veranderd. Ook sinds de invoering van de verdeling in 2001 is de situatie in en het profiel van veel steden en gemeenten drastisch veranderd. Daar werd geen rekening mee gehouden.”

‘Je zou van een overheid toch mogen verwachten dat ze de middelen op een rechtvaardige en eerlijke manier verdeelt’

Waarom wordt die verdelingswijze niet geactualiseerd?

“Omdat daar grote weerstand tegen is vanuit de steden en gemeenten die wél gul subsidies kregen uit de Vlaamse vetpotten, en bij een herziening dus schrik hebben dat ze geld zouden verliezen. Maar nu is het zoals het in onze samenleving vaak is: arm wordt armer en rijk wordt rijker. Je zou van een overheid toch mogen verwachten dat ze de middelen op een rechtvaardige en eerlijke manier verdeelt. Nu moet er gestreden worden met ongelijke wapens.

“Kijk naar Knokke-Heist, waar de gemeentebelasting laag is. Maar de stad passeert wel twee keer langs de Vlaamse kassa. Eerst als zogenaamde provinciale stad en dan nog eens als kustgemeente. Die stad krijgt elk jaar 4 à 5 miljoen vanuit de Vlaamse Overheid. Als je daar eens rondloopt, zie je toch niet de problematieken die je in bijvoorbeeld Ninove of bij ons ziet. Wij moeten de belastingen net verhogen om onze stad te kunnen runnen.”

Hoe had een eerlijker verdeling, zoals u vraagt, een radicalisering van Ninove kunnen tegenhouden?

“Het zou de radicalisering as such niet tegenhouden, maar Ninove zou toch wel meer middelen gehad hebben om de oorzaken van die radicalisering aan te pakken. Middelen om je stad levendig en sociaal aantrekkelijk te maken, om de strijd met de kansarmoede aan te pakken. Met meer middelen kan je meer doen. En zo kan je misschien de wortels die aanleiding zijn tot het groeien van radicaliseren aanpakken.”