AFP or licensors

Oppositie komt opnieuw op straat in Albanië, maar EU noemt hun acties "contraproductief"

In de Albanese hoofdstad Tirana hebben duizenden aanhangers van de oppositie opnieuw betoogd tegen de regering. De manifestanten vragen dat premier Edi Rama aftreedt en dat er een overgangsregering van technocraten komt. In tegenstelling tot afgelopen weekend verliep de betoging ditmaal rustig. 

De ordediensten waren ruim ingezet voor deze nieuwe betoging, nadat het afgelopen weekend tot ongeregeldheden was gekomen. Toen werd het regeringsgebouw bestormd door betogers. Uit voorzorg werd vandaag het parlementsgebouw afgezet en werd de zitting afgeblazen.

Op wat voetzoekers na verliep deze nieuwe betoging echter rustig. Ze volgde op een beslissing die enkele oppositiepartijen begin deze week namen. 65 parlementsleden van de Democratische Partij, de grootste oppositiepartij, en enkele kleinere oppositiepartijen, kondigden aan dat ze tegelijkertijd hun mandaat opzeggen. Ze deden uit protest tegen de premier en zijn Socialistische Partij, die ze beschuldigen van corruptie en verstrengeling met de georganiseerde misdaad. 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Volgens correspondent Vincent Triest in Tirana is dit protest in eerste instantie gericht tot de binnenlandse politiek, maar is het ook een signaal aan de Europese Unie. 

EU reageert afwijzend

Toch werd vanuit de Europese Unie afwijzend gereageerd op de acties van de oppositie. "Ze ondermijnen de vooruitgang die Albanië heeft gemaakt op weg naar de Europese Unie", zegt EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Het collectieve ontslag van de oppositieleden in het parlement is volgens de EU een "contraproductieve" beslissing, die "het democratische functioneren hindert". De EU roept de oppositie maar ook de regering op om geweld te vermijden en terughoudendheid aan de dag te leggen.

Albanië, met een kleine 3 miljoen inwoners, is sinds 2014 kandidaat om lid te worden van de Europese Unie. Het land, een van de armste en meest corrupte van Europa, moet eerst vorderingen maken op onder meer het vlak van corruptie- en misdaadbestrijding.

"In Albanië gaan politiek en corruptie helaas hand in hand", zegt Vincent Triest in "De wereld vandaag". Het land heeft heel zwakke instellingen. Het westen probeert de rechterlijke macht in Albanië te controleren, maar dat kost tijd". Vorig jaar liet de EU weten dat Albanië ten vroegste eind dit jaar kans maakt om te beginnen aan de toetredingsonderhandelingen. 

Meest gelezen