The Monkees met rechts Peter Tork, copyright Monkeeslivealmanac.com

Peter Tork overleden, bassist van The Monkees, de zogenoemde "Prefab Four"

Bassgitarist Peter Tork van The Monkees is overleden in de Verenigde Staten, hij werd 77. 10 jaar geleden kreeg hij een zeldzame kanker. The Monkees waren een kunstmatig samengeharkt groepje van 4 keurige mooie all-American jongens die als vehikel dienden voor een televisieserie op NBC over het wel en wee van een muziekband in de jaren 60. Inspiratie haalden de scenaristen bij The Beatles. The Monkees brachten covers, van Neil Diamond onder meer, en nummers van allerlei componisten en tekstschrijvers.  

Een BRT-foto uit de Will Ferdy-show, Peter Tork tweede van links

Ook bij ons waren The Monkees populair op de televisie en in de hitparade. Hun meest bekende nummers zijn "I'm a Believer" en "Hey hey we're the Monkees". Veruit hun beste song is "Last train to Clarksville" uit 1966. Waren The Beatles "The Fab Four", dan kregen The Monkees" als bijnaam "The Prefab Four" omdat ze toch maar een artificiële formatie waren.

Maar ze waren wel het eerste "televisiegroepje", jaren voor The Partridge Family", en ze stonden model voor de latere teenybopper- en boysbands. In 1970 stopten ze ermee, daarna hadden ze af en toe een reunie.  Peter Tork verliet The Monkees al in 1968, hij bleef muziek maken, tot een kleine 20 jaar geleden, als folkzanger en gitarist. Dat deed hij onder zijn eigen naam Peter Thorkelson ook voor hij bij The Monkees belandde.  Michael Nesmith, van "Silver Moon" was overigens een andere "Monkee".  

Meest gelezen