Direct naar artikelinhoud
Kinderzorg

Experts: “Geef ziek kind betere zorg aan huis”

Steven Lauryssen en zijn zoon Benth (4). De jongen kampt met een voedingsprobleem. Sinds een jaar krijgt hij enkel sondevoeding.Beeld Tine Schoemaker

De thuiszorg voor ernstige en chronisch zieke kinderen moet beter worden georganiseerd, vindt een groeiende groep experts. “Hier is veel winst te boeken.”

In een opiniestuk met de titel ‘Het zieke kind valt uit de boot’ roepen kinderverpleegkundige Jeroen Verlinden en professor gezondheidseconomie Lieven Annemans (UGent) beleidsmakers op om werk te maken van goede en gestructureerde kinderthuiszorg. 

“Ik heb zelf vastgesteld hoe sommige kinderen onnodig lang in het ziekenhuis blijven voor zorgen die net zo goed in hun eigen omgeving kunnen worden toegediend”, zegt Verlinden. Hij heeft het over onder andere bloedafnames, wondzorg, infuustherapie. “Er zijn regio’s waar thuisverpleegkundigen dit doen, maar dat is vooral uit sympathie. Er is niets structureels.”

Lees ook: 
Gezocht, maar moeilijk te vinden: een zorgverlener aan huis voor mijn kind

Volgens Verlinden is de vergoeding voor thuisverpleegkundigen onrealistisch laag, waardoor het niet aantrekkelijk is om bij kinderen aan huis te gaan. “Ze vragen meer tijd dan volwassenen. Je kan bij hen niet snel een spuit plaatsen. Een rustige sfeer is belangrijk. Ook de ouders hebben vaak vragen en nood aan begeleiding.” 

‘Ik heb zelf vastgesteld hoe sommige kinderen onnodig lang in het ziekenhuis blijven voor zorgen die net zo goed in hun eigen omgeving kunnen worden toegediend’
Kinderverpleegkundige Jeroen Verlinden

Professor Annemans zegt dat er veel winst te boeken is. “Niet alleen voor die kinderen en hun gezinnen, op wie ziekenhuisopnames een grote impact hebben, maar ook voor de economie. Een opname kost de maatschappij veel geld.”

Alternatief

De Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde onderschrijft de nood. Hoeveel kinderen, door het ontbreken van een goed alternatief thuis, onnodig opgenomen worden, kan voorzitster Ann De Guchtenaere niet zeggen. “Niet iedereen zal hiervoor in aanmerking komen. Een arts bekijkt dit patiënt per patiënt.” 

De kinderarts benadrukt dat kinderen best door gespecialiseerde zorgverleners worden geholpen. “Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Ze hebben een andere anatomie en ontwikkeling. Een zorgverlener heeft specifieke kennis en vaardigheden nodig.”

Versnippering

Verlinden startte vorig jaar, samen met het UZA en dankzij privégeld, een onderzoeksproject. Voor KinderThuisZorg werden drie pediatrisch verpleegkundigen vrijgemaakt om bij gezinnen langs te gaan. Ze hielpen zo een dertigtal kinderen. Eind deze maand wordt het initiatief stopgezet. “De resultaten zullen we overmaken aan de bevoegde ministers. We hopen dat die hen overtuigen om werk te maken van een breed gedragen project.”

‘Er valt veel winst te boeken. Niet alleen voor die kinderen en hun gezinnen, op wie ziekenhuisopnames een grote impact hebben, maar ook voor de economie. Een opname kost de maatschappij veel geld’
Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent)

Gezondheidseconoom Annemans: “Het beleid moet eerst in kaart brengen hoeveel kinderen geholpen kunnen worden in een thuisomgeving.” Dat zoiets nog niet gebeurde, heeft te maken met de versnippering van bevoegdheden. Het Vlaamse niveau verzekert de kwaliteit van de thuiszorg, de financiering zit op het federale niveau. “Het vergt een goodwill van twee kanten.” Er zijn ook investeringen nodig. “Maar die verdienen zichzelf met een grote waarschijnlijkheid terug.”

De ministers geven aan een project als KinderThuisZorg genegen te zijn. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil helpen bij “het zoeken naar raakpunten, waar dat op Vlaams niveau mogelijk is”. Volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) wijst naar haar oproep voor pilootprojecten rond thuishospitalisatie en geïntegreerde zorg. “Die kwam helaas te vroeg voor KinderThuisZorg.” Ze geeft toe dat de vergoedingen beter kunnen. “Dit zou de pediatrische expertise in thuiszorg ten goede komen.” 

Lees ook:

Drie getuigenissen over de zoektocht naar hulp: Gezocht, maar moeilijk te vinden: een zorgverlener aan huis voor mijn kind

Lees hier het opiniestuk van Lieven Annemans en Jeroen Verlinden.