Direct naar artikelinhoud
NAVO

NAVO ongerust over malaise bij Belgische militaire inlichtingendienst

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.Beeld BAS BOGAERTS

Op het NAVO-hoofdkwartier maakt men zich zorgen over de crisis in de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV.

Het nieuws over de problemen binnen de Belgische militaire inlichtingendienst is de afgelopen dagen als een lopend vuurtje door Europa gegaan. In de media: onder meer The Guardian, The Times, The Telegraph, EUObserver, Russia Today, Pravda en Sputnik News berichtten over de crisis binnen de dienst. Maar ook in het militaire universum.

Een militaire bron in het NAVO-hoofdkwartier noemt de malaise daar “the talk of the town”. Tot en met de entourage van secretaris-generaal Jens Stoltenberg zou zich over de kwestie hebben gebogen. “Uiteraard is men ongerust binnen de NAVO: België staat dan ook in voor de beveiliging van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel”, reageert een andere bron.

Vorige week werd na onderzoek van deze krant duidelijk dat de militaire inlichtingendienst in een diepe crisis verkeert. 

NAVO ongerust over malaise bij Belgische militaire inlichtingendienst
Beeld Photo News

Lees ook:
Oorlog onder spionnen: machtsstrijd verteert militaire inlichtingendienst ADIV

De verschillende afdelingen binnen de dienst staan elkaar naar het leven. De chef Contraspionage mag zijn bureau niet meer in. Hij zou zichzelf onmogelijk hebben gemaakt bij collega’s en vertrouwelijke documenten hebben vernietigd. Tegelijk wordt een majoor van de inlichtingendienst verdacht van, minstens passieve medewerking, aan Russische spionage. Hij zou een bron, een Servische vrouw, toegang hebben gegeven tot vertrouwelijke informatie. Zij wordt ervan verdacht als dubbelagente te werken voor Rusland. De zaak wordt nu onderzocht door het federaal parket.

Wat de ongerustheid binnen de NAVO nog aanwakkert: in de Russisch-gezinde media is – bewust of onbewust – een fout in de berichtgeving geslopen is. De Belgische chef Contraspionage wordt er verkeerdelijk voorgesteld als de man waartegen een onderzoek loopt omwille van mogelijke spionage voor Rusland. In werkelijkheid gaat het om een majoor.

‘Uiteraard is men ongerust binnen de NAVO: België staat dan ook in voor de beveiliging van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel’
Bron binnen NAVO

Indien de chef Contraspionage gecompromitteerd zou zijn, iemand met de hoogste veiligheidsmachtiging, zou deze zaak meteen een veel grotere ampleur krijgen.  Binnen ADIV zijn er dan ook een aantal inlichtingenofficieren die niet geloven in een toevallige fout. Zij gaan ervan uit dat het om een bewuste verdraaiing gaat door de Russische regimepers. “Bewijzen zijn er niet, maar media zoals Russia Today en Sputnik staan wel onder directe controle van het Kremlin”, reageert Kenneth Lasoen, een onderzoeker aan de UGent gespecialiseerd in geheime diensten. “Het is ook de typische modus operandi van de Russen: iets kleins veranderen in een voor de rest correcte tekst, om zo toch verwarring te zaaien.”

Wat ook meespeelt volgens Lasoen: “De Russen willen hun eigen bevolking maar graag een beeld ophangen dat de dagen van de gevreesde KGB die succesvol westerse diensten infiltreert terug zijn” Een officiële vraag om verduidelijking is er niet gesteld vanuit de NAVO, meldt de Belgische diplomatieke vertegenwoordiging bij het bondgenootschap.