Direct naar artikelinhoud
Batibouw

Groene bouwwoede op Batibouw: “Vlaanderen moet drie keer sneller renoveren”

Groene bouwwoede op Batibouw: “Vlaanderen moet drie keer sneller renoveren”
Beeld BELGA

Terwijl Batibouw groen kleurt, staat Vlaanderen nog altijd vol met energieverslindende koterij. Milieuverenigingen en experten pleiten voor meer renovaties in plaats van nieuwbouw. “97 procent van onze woningen is niet klaar voor 2050.”

Ook in tijden van klimaatprotest wordt het dit weekend weer drummen op de parking van de Heizel, waar de zestigste editie van Batibouw in het teken staat van klein en duurzaam wonen. De warmtepompen, duurzame bakstenen en spouwmuurisolatie vliegen de bezoekers ook dit jaar weer om rond de oren.

De Vlaming is goed bezig, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld). Zes op tien nieuwbouwwoningen voldoen nu al aan de strenge energienormen die pas in 2021 worden opgelegd. Vanaf dan moeten woningen bijna energieneutraal zijn. “De Vlaming bouwt veel zuiniger dan de wettelijke norm”, zegt de minister. “Dat vertaalt zich in meer wooncomfort en een lagere energiefactuur.”

Dat aannemers en burgers de groene kaart trekken, is goed nieuws voor onze klimaatdoelstellingen. Beter kan haast niet, zegt Marc Dillen, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw. “Als we nu nog meer isolatie zouden steken, dan zou dat nefast zijn voor het milieu. De productie van het isolatiemateriaal zou immers meer uitstoot opwekken dan dat we ooit via een woning kunnen terugverdienen.”

‘Jaarlijks wordt in Vlaanderen 0,7 procent van de woningen gerenoveerd. Dat moet naar 2,4 procent’
Marc Dillen, Vlaamse Confederatie Bouw

Drie versnellingen hoger

Toch is de vergroening relatief. Want het probleem is dat oude woningen niet gerenoveerd geraken, zegt Dillen. “Jaarlijks wordt in Vlaanderen 0,7 procent van de woningen gerenoveerd. Dat moet drie keer zo hoog liggen: 2,4 procent. Anders halen we onze energiedoelen tegen 2050 niet.” Die doelstellingen werden door de huidige regering vastgelegd in 2014.

De Bond Beter Leefmilieu, niet meteen een bondgenoot van de bouwlobby, maakt een gelijkaardige inschatting. “Vandaag zijn 97 op 100 woningen nog niet klaar voor 2050", zegt beleidsmedewerker Benjamin Clarysse. “Als je ziet hoe weinig er gerenoveerd wordt, dan zijn we echt niet goed bezig. De voorbije jaren is de renovatiegraad fors teruggevallen.”

Cijfers van het Vlaams Energieagentschap tonen effectief aan dat steeds minder Vlamingen een premie aanvragen om hun woning energiezuinig te maken. Vorig jaar waren het er bijna 75.000, tegenover 110.000 in 2017 en 120.000 in 2016. Het gaat om een amalgaam aan premies voor nieuwe daken, ramen, spouwmuren enzovoort.

Niet dat mensen van slechte wil zijn. Het probleem is dat geen geld hebben, klinkt het unisono. “Een typisch voorbeeld zijn de koppels die al hun spaarcenten samenleggen om een huis te kopen en er vervolgens twintig jaar over doen om dat te renoveren”, zegt Dillen. “Eerst doen ze de keuken, daarna de badkamer. Pas helemaal op het einde komen de energiemaatregelen.”

C-label naar A-label

In de Vlaamse regering woedt een discussie over de juiste aanpak. Zo wil CD&V de afbouw van bepaalde premies terugdraaien. De bedoeling was dat die een gevoel van urgentie zou creëren bij de bevolking, maar die strategie heeft volgens de christendemocraten gefaald. N-VA wil dan weer minder overheidsgeld stoppen in blitse zonneboilers en warmtepompen, en meer in eenvoudige isolatiemaatregelen.

Lichtpunt is wel de verplichte renovatie die Vlaanderen heeft opgenomen in haar Energieplan, zeggen de BBL en de Confederatie Bouw. Daardoor zullen nieuwe huiseigenaars straks binnen de vijf jaar een lijstje van ingrijpende isolatiemaatregelen moeten uitvoeren. “Het is wel cruciaal dat dat plan grondig worden uitgewerkt. Anders zullen mensen enkel het hoogstnodige doen”, zegt Clarysse.

Een andere opsteker is het vernieuwde EPC-certificaat, dat aantoont hoe zuinig een woning is. Huizen krijgen daarop een label, zoals koelkasten of televisies. Bovendien bevat het een inschatting van de kosten die de koper zou moeten maken om bijvoorbeeld van een C-label naar een A-label te gaan. Clarysse: “De kans is groot dat dat de verkoopprijs van energieverslindende woningen omlaag zal halen.”