Direct naar artikelinhoud
Islam

Homans wil komende vijf jaar geen enkele moskee erkennen

Minister Homans wil ook de invloed van Turkije en Saudi-Arabië inperkenBeeld Photo News

Als het van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) afhangt, wordt er de komende vijf jaar geen enkele moskee meer erkend in Vlaanderen. “Eerst een paar jaar bewijzen dat je alle regels naleeft.”

en

Dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) deze legislatuur geen moskeeën meer zou erkennen, was al ongeveer duidelijk. Maar het zou nog veel langer kunnen duren.

Volgens Homans zijn de huidige erkenningsvoorwaarden voorbijgestreefd. Op basis van een onderzoek van de KU Leuven schuift ze nu enkele nieuwe criteria naar voren, waaronder een proefperiode van vijf jaar voor gebedshuizen die een erkenning aanvragen. Vijf jaar lang zullen zij aan nieuwe voorwaarden moeten voldoen, bijvoorbeeld rond de giften die ze ontvangen uit het buitenland, voor ze ook maar 1 euro overheidssteun krijgen.

Ook de 57 geloofsgemeenschappen van wie momenteel een aanvraag hangende is, zullen die periode moeten doorlopen. Als Homans groen licht krijgt voor die nieuwe criteria, zal er de komende vijf jaar geen enkele lokale geloofsgemeenschap meer worden erkend. "Maar dat geldt evengoed voor protestantse en orthodoxe geloofsgemeenschappen."

Lange arm

Homans wil ook buitenlandse invloeden weren. Lokale geloofsgemeenschappen zouden niet meer mogen worden gefinancierd door een andere staat, zoals dat het geval is bij de Turkse Diyanet-moskeeën. 

Gebedshuizen moeten ook transparanter zijn over waar ze hun centen halen. Alle buitenlandse giften verbieden kan wettelijk niet, maar de lange arm van Turkije of Saudi-Arabië moet minstens worden gekneusd. 

Idem voor wat de aanstelling van predikers betreft: die zouden allemaal aangeduid moeten worden door hun erkend representatief orgaan in België. Een deel van de imams is vandaag al erkend door de Moslimexecutieve, maar imams van Diyanet worden vanuit Turkije naar Vlaanderen gestuurd. Dat zal dus niet meer mogen, als ze overheidssteun willen ontvangen. Alle rabbi's, orthodoxe priesters of imams zullen ook moeten voldoen aan hun inburgeringsplicht.

De kans dat de nieuwe erkenningscriteria nog voor de verkiezingen goedgekeurd raken is klein.