De invloed van Erdogan breken, geen ‘importimams’: Homans wil strengere criteria voor erkenning moskee

Liesbeth Homans (N-VA) © ISOPIX

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil de komende vijf jaar geen enkele moskee meer erkennen in Vlaanderen. Ze verstrengt ook de criteria, meldt Het Laatste Nieuws.

evg

Het was al langer duidelijk dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) deze legislatuur geen moskeeën meer zou erkennen. Een erkende moskee krijgt staatssteun.

Maar de eerste jaren zou daar ook nog geen verandering in komen. Volgens Homans zijn de huidige erkenningsvoorwaarden voorbijgestreefd. Ze liet een onderzoek uitvoeren door de KU Leuven en kiest op basis daarvan voor een verstrenging van de criteria.

Vijf aspecten staan centraal:

  • Lokale geloofsgemeenschappen mogen geen geld meer aanvaarden van een andere staat, en er moet transparantie komen over de financiering. Zo wil Homans de invloed van bijvoorbeeld Turkije op de Diyanetmoskeeën breken.
  • Predikers moeten aangesteld worden door hun representatief orgaan. Voor imams is dat de Moslimexecutieve. De zogenaamde ‘importimams’, imams die vanuit Turkije in de Diyanetmoskeeën komen prediken, moeten zo verdwijnen. Toch in de erkende moskeeën.
  • Alle predikers, priesters, imams, … moeten verplicht inburgeren.
  • Er komt een getrapt systeem van sanctionering. Van een blaam tot een schorsing.
  • Moskeeën en andere geloofsgemeenschappen die een erkenning willen, moeten vijf jaar lang een proefperiode doorstaan.

Dat laatste lijkt controversieel. Het betekent immers dat de komende vijf jaar geen enkele moskee nog een erkenning krijgt. De KU Leuven stelde in zijn rapport voor om die proefperiode drie tot vijf jaar te laten duren. 'Het is de bedoeling dat er tijdens die proefperiode contact wordt gelegd door ambtenaren die hen begeleiden om aan alle criteria te voldoen, zoals de voorwaarden voor financiering en de inburgering van imams', legt professor Rik Torfs uit. 'Het is niet zo dat er in die vijf jaar niets gebeurt.'

Ook de 57 geloofsgemeenschappen van wie er momenteel een aanvraag hangende is, zullen die periode moeten doorlopen. Die aanvraag was nochtans al jaren geleden door de Staatsveiligheid goedgekeurd. Onder meer minister van Justitie Koen Geens (CD&V) drong al meermaals bij Homans aan om hun erkenning mogelijk te maken.

De kans dat de nieuwe erkenningscriteria nog voor de verkiezingen goedgekeurd raken, is klein. Eerst moet er een akkoord zijn binnen de Vlaamse regering, en dan moet het nog door het parlement geraken. Dat wordt moeilijk voor de verkiezingen van 26 mei. Mogelijk maakt het onderwerp uit van de onderhandelingen voor de nieuwe regering.