Direct naar artikelinhoud
Rusland

Geen WhatsApp en selfies meer voor Russische soldaten

Russische T-72B3 tanks tijdens een herdenkingsparade over WOII in Sint-Petersburg eerder dit jaar.Beeld AFP

Russische militairen moeten voortaan bij de poort alle apparaten achterlaten die in staat zijn om foto's te maken, video's op te nemen en verbinding te leggen met het internet. Alleen primitieve toestellen als de Nokia 3310 zijn nog geoorloofd.

Met een smartphoneverbod hoopt het Russische parlement de manoeuvres van de krijgsmacht beter uit de openbaarheid te houden. Door het socialemediagebruik van eigen soldaten lagen Ruslands geheime missies in het buitenland de afgelopen jaren op straat.

Weken voor de officiële aankondiging van de Russische campagne in Syrië publiceerden Russische militairen al selfies uit de Syrische burgeroorlog. En in de dagen voor het neerhalen van passagiersvlucht MH17 boven Oost-Oekraïne waren er op sociale media al foto's te zien van Russische militairen bovenop het BUK-raketsysteem op weg naar de Oekraïense grens.

lofrede

De digitale sporen van Ruslands 53ste luchtafweerbrigade waren 'extreem nuttig', schrijft onderzoekscollectief Bellingcat deze week in een lofrede op de online activiteiten van Russische soldaten. Bellingcat onthulde onder meer de identiteit van vermeende betrokken officieren en de route van het Russische konvooi naar Oost-Oekraïne. "De soldaten van de 53ste luchtafweerbrigade waren aardig genoeg om hun reis naar het kamp bij de [Oekraïense] grens minutieus bij te houden door foto's en video's te delen op Russische sociale media VKontakte en Odnoklassniki."

Smartphones zorgden er ook voor dat misstanden in het Russische leger onthuld zijn, zoals de beruchte ontgroeningen die jaarlijks tot zelfmoorden leiden.

Rusland is niet het enige land dat het smartphonegebruik van militairen inperkt. In Turkije nam de vraag naar oude Nokia's toe nadat het leger een soortgelijk smartphoneverbod afkondigde. En het Nederlandse leger blokkeerde vorig jaar fitness-apps nadat die de locaties prijsgegeven hadden van militairen op missie, onder meer in Irak.

Het Russische verbod gaat in als president Poetin er zijn handtekening onder zet.