Milquet en Kompany moeten Brusselse CDH redden

Joëlle Milquet, terug van weggeweest. © BELGA

Joëlle Milquet trekt de Brusselse Kamerlijst voor CDH. Dat heeft CDH-voorzitter Maxime Prévot bevestigd. Pierre Kompany staat op de tweede plaats.

Peter De Lobel

De lijsttrekkers van CDH voor Brussel worden vanochtend voorgesteld. Maar via L’Echo lekten de namen voortijdig uit. Voormalig vicepremier en CDH-voorzitter Joëlle Milquet trekt de Kamerlijst. Voorzitter Maxime Prévot bevestigde dat vanochtend op Radio 1. Pierre Kompany, vader van, en sinds begin dit jaar ook burgemeester van Ganshoren, krijgt volgens onze bronnen de tweede plek. Dat Brussels minister Céline Frémault de regionale lijst zou trekken, was al eerder bevestigd.

CDH heeft het in de peilingen al lange tijd moeilijk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober bleef de partij wel overeind, maar alleen doorgewinterde positivo's konden de uitslag als een goed resultaat interpreteren. In Brussel slaagde CDH er met Pierre Kompany wel in om een gegeerde sjerp binnen te halen, maar de problemen van CDH in Brussel blijven huizenhoog. In de peilingen flirt de partij er met de kiesdrempel.

Geen twijfels integriteit

Om het tij te keren wordt nu dus Joëlle Milquet in stelling gebracht. Ze was in Brussel altijd goed voor een pak stemmen, maar er hangt nog een donkere wolk boven haar hoofd. Er loopt namelijk nog een gerechtelijk onderzoek tegen haar, nadat ze in 2015 in verdenking werd gesteld voor belangenvermenging. Ze zou in de aanloop naar de verkiezingen in 2014 kabinetsmedewerkers - ze was toen minister van Binnenlandse Zaken - hebben ingezet voor haar campagne.

'Er is een onderzoek, ja, maar laat het gerecht maar zijn werk doen. Ik heb geen twijfels over haar integriteit en haar kwaliteit', zei Prévot daarover vanochtend op Radio 1. 'Zij heeft veel competenties, veel kennis, ze is een Brusselse leider.'

Nochtans wou die Brusselse leider liever naar het Europees parlement. De inverdenkingstelling maakt het voor CDH immers niet gemakkelijk als de partij zou toetreden tot een nieuwe regering. Want wie anders dan Milquet heeft dan 'la carrure' om minister te worden, donkere wolk of niet?

Ronde van Vlaanderen

Opvallend, Prévot deed zijn interview vanochtend in het Nederlands. In tegenstelling tot zijn voorganger Benoît Lutgen is hij de taal wél machtig - al is hij de eerste om toe te geven dat zijn Nederlands wat roestig is. Veel oefening heeft hij als Waals vice en burgemeester van Namen de voorbije jaren niet gehad. Prévot wil het clichébeeld bijstellen dat alle Walen luierikken zijn. Daarvoor kondigde hij eerder ook al een ronde van Vlaanderen aan. 'Ook buiten de politiek wil ik de Vlaamse realiteit verder gaan ontdekken, onder meer bij de Vlaamse bedrijven. Ook hen zal ik uitleggen dat de eeuwige clichés niet kloppen en dat er ook bij ons bijzonder positieve dingen gebeuren. Er is ook een Wallonië dat het echt goed doet, er zijn succesverhalen in Brussel. Ik zal onder anderen Wouter Beke (CD&V) met plezier uitnodigen, zodat hij zelf die successen kan zien.’

De CDH-voorzitter sluit geen enkele partij bij voorbaat uit. Al blijft hij daar consequent aan toevoegen dat hij liever niet met de PS of met N-VA regeert. 'Maar de Franstalige kiezers bepalen niet de uitslag van de verkiezingen in Vlaanderen.' Confederalisme wijst hij carrément af. Een nieuwe staatshervorming staat evenmin op zijn to do-lijst. Er is volgens hem nog genoeg werk met de afwikkeling van de Zesde Staatshervorming.

Fusie politiezones geen taboe

Sinds Lutgen in De Standaard zei dat de Brusselse gemeenten en politiezones best gefuseerd worden, krijgt Prévot ook elke keer die vraag voor de voeten geworpen. 'Ik ben tegen een fusie van de gemeenten, maar ik ben overtuigd dat we voor veiligheid nieuwe oplossingen moeten vinden.' Of dat laatste dan een volledige fusie inhoudt, laat hij in het midden. Minder zones moeten zeker mogelijk zijn, vindt hij. 'In ieder geval een andere oplossing dan wat er nu is.'