Direct naar artikelinhoud
Hongarije

Nederlandse eurocommissaris geïntimideerd bij bezoek aan Hongarije

Eurocommissaris Frans Timmermans.Beeld EPA

De Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans is tijdens zijn recente bezoek aan Hongarije overal gevolgd door onbekenden die hem onophoudelijk bleven filmen. De intimidaties zijn opvallend in het licht van de slechte relatie tussen Timmermans en het Hongaarse regime.

De intimiderende praktijken komen namelijk op een moment dat de nummer twee van de Europese Commissie steeds vijandelijker behandeld wordt door de Hongaarse regering. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf.

Timmermans bezocht vorige week vrijdag en zaterdag Hongarije, een land dat overhoop ligt met de EU vanwege de fel nationalistische koers die de regering vaart en waar de rechtsstaat zwaar onder druk staat. 

‘Nooit eerder vertoond’

Timmermans’ agenda was bewust niet kenbaar gemaakt bij de Hongaarse autoriteiten. Toch werd hij overal gevolgd. De vraag is dus hoe de Hongaren wisten waar de sociaaldemocraat zou opdagen. Mogelijk gaat het om agenten van de Hongaarse overheid, maar dit wordt niet bevestigd.

In de entourage van Timmermans wordt gesproken van “een vijandige ontvangst door de regering”. Een bron binnen de Europese Commissie zegt dat zulke praktijken nog nooit eerder zijn vertoond.