Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de dag

Dit is het belangrijkste nieuws van de dag
Beeld AFP

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) pleit ervoor om de komende vijf jaar geen enkele moskee meer te erkennen. De NAVO is bezorgd om onze ‘spionnenoorlog’. En hoe zit dat nu precies met de praktijken van de mysterieuze UBS-bankiers?

In het nieuws

1. “Komende jaren geen moskeeën erkennen”
Als het van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) afhangt, wordt er de komende vijf jaar geen enkele moskee meer erkend in Vlaanderen. “Eerst een paar jaar bewijzen dat je alle regels naleeft.”

2. NAVO ongerust over malaise bij Belgische militaire inlichtingendienst
Op het NAVO-hoofdkwartier maakt men zich zorgen over de crisis in de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV. Een militaire bron daar noemt de malaise “the talk of the town”. 

3. Nederlandse eurocommissaris geïntimideerd bij bezoek aan Hongarije
Frans Timmermans is tijdens zijn recente bezoek aan Hongarije overal gevolgd door onbekenden die hem onophoudelijk bleven filmen. De intimidaties zijn opvallend in het licht van de slechte relatie tussen Timmermans en het Hongaarse regime.

4. “Geef ziek kind betere zorg aan huis”
De thuiszorg voor ernstige en chronisch zieke kinderen moet beter worden georganiseerd, vindt een groeiende groep experts. “Ik heb zelf vastgesteld hoe sommige kinderen onnodig lang in het ziekenhuis blijven voor zorgen die net zo goed in hun eigen omgeving kunnen worden toegediend.”

5. UBS krijgt miljardenboete:  het einde van een spionageverhaal
Niet zozeer de 4,5 miljard euro die UBS op tafel moet leggen doet met de ogen knipperen. Het is de wijze waarop de bankiers zich inlieten met het witwassen van illegale vermogens die leest als een heuse schelmenroman.

6. 7 op de 10 minderjarigen vernederd of gediscrimineerd op school
Bijna 7 op de 10 kinderen geven aan dat ze het afgelopen jaar minstens één keer zijn vernederd of gediscrimineerd op school. De helft van de kinderen en jongeren geeft aan dat dit ook gebeurt in hun gezin. Dat blijkt uit een onderzoek van de UC Leuven-Limburg (UCLL) in opdracht van de Vlaamse regering.

7. Joëlle Milquet trekt cdH-Kamerlijst in Brussel
Joëlle Milquet zal op 26 mei de cdH-Kamerlijst in Brussel trekken. Pierre Kompany, burgemeester van Ganshoren en vader van Rode Duivel Vincent Kompany, staat op plaats twee. Kamerlid Georges Dallemagne duwt de lijst.

CdH-kopstukken Céline Fremault, Maxime Prévot en Joëlle Milquet tijdens een persconferentie van de Franstalige christen-democraten vandaag.Beeld BELGA

8. Bedrijven halen advertenties van YouTube na pedofiliecontroverse
Grote bedrijven als Disney en Nestlé hebben hun reclame op YouTube even op pauze gezet. Onlangs is aan het licht gekomen dat pedofielen het socialemediaplatform gebruiken om met elkaar in contact te komen.

Leuk om weten

9. ‘De mol’ vertrekt naar Vietnam zonder mol
Het VIER-programma De mol doet het dit seizoen zonder vooraf geselecteerde mol. Wie van de tien kandidaten de rol van saboteur voor zijn rekening neemt wordt pas in de eerste aflevering bepaald.

10. Nieuwe theorie over waar stenen Stonehenge vandaan komen
Een team van Britse archeologen heeft naar eigen zeggen achterhaald waar een aantal van de massieve stenen vandaan komen waaruit Stonehenge is opgebouwd, een van de bekendste monumenten van Groot-Brittannië. 

Leuk om weten
Beeld Getty Images