Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

De plotse comeback van Joëlle Milquet: “Ze moet ramp vermijden in Brussel”

Joëlle MilquetBeeld Photo News

Maakt Joëlle Milquet (cdH) binnenkort een comeback door de grote poort? De voormalige partijvoorzitter en vicepremier trekt in mei de Kamerlijst in Brussel, waar het alle hens aan dek is voor de partij. Op die manier krijgt voormalig voorzitter Benoît Lutgen vrije baan als Europees lijsttrekker.

Plots keert Joëlle Milquet terug in de schijnwerpers. Haar rol op het politieke voorplan leek nochtans uitgespeeld sinds ze in april 2016 ontslag moest nemen als minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschapsregering. Milquet werd toen in verdenking gesteld van het overtreden van de wet op de verkiezingsuitgaven, omdat ze eind 2013 – toen nog als minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier in de regering-Di Rupo –  acht kabinetsmedewerkers zou hebben aangeworven met het oog op de nakende kiescampagne.

‘De partij kan haar niet missen. Prevot heeft haar stemmen nodig om een ramp te vermijden’
Alain Gerlache, freelance journalist voor onder meer RTBF

Na haar ontslag keerde Milquet terug naar het Brusselse Parlement, en ging ze opnieuw aan de slag als advocate. De afgelopen jaren was ze wat in de schaduw verdwenen. Ze nam ook niet deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Maar in mei is dus wel een vooraanstaande rol voor haar weggelegd, als federaal lijsttrekker in Brussel.

Europa

Een groot cadeau in geschenkverpakking is dit echter niet. Milquet droomde zelf namelijk al een hele tijd van Europa. Zeker sinds ze eind 2017 door Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker werd aangesteld als speciaal adviseur rond misdaadslachtoffers. Milquet hoopte om de Europese cdH-lijst aan te voeren. Alleen: voormalig partijvoorzitter Benoît Lutgen had ook zijn oog op Europa laten vallen. “Door Milquet in de Kamer te plaatsen, krijgt Lutgen vrije baan voor Europa”, vertelt een ingewijde. Daarover zouden Lutgen en de kersverse partijvoorzitter Maxime Prevot het op een akkoordje gegooid hebben.

‘Door Milquet in de Kamer te plaatsen, krijgt Lutgen vrije baan voor Europa’
Een ingewijde

Prevot loste twee weken geleden al een schot voor de boeg in een interview op La Première. Hoewel Milquet nog steeds in verdenking gesteld wordt, zag Prevot geen enkele reden waarom ze niet aan de verkiezingen zou mogen deelnemen. “De kiezers zullen kunnen bepalen of Joëlle Milquet nog steeds hun vertrouwen geniet om ook de komende jaren nog al haar werkkracht in te zetten voor Brussel.”

Alle hens aan dek

Feit is: cdH heeft Milquet nog steeds nodig. De partij zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen, en gaat er peiling na peiling op achteruit. “CdH dreigt een Waalse partij te worden, en dan nog vooral in Namen en Luxemburg”, zegt Alain Gerlache, freelance journalist voor onder meer RTBF. “In de andere provincies worden ze sterk bedreigd: in Henegouwen en Luik door links, door de PS en PTB, en in Waals-Brabant door de MR.”

In Brussel flirten de Franstalige humanisten met de 5 procentdrempel. In 2014 slaagden ze er op het nippertje in om twee Brusselse Kamerzetels te veroveren. De kans dat dat opnieuw lukt, lijkt bijzonder klein. “Het is alle hens aan dek”, zegt Gerlache. “Milquet blijft het absolute uithangbord van het cdH in Brussel. De partij kan haar niet missen. Prevot heeft haar stemmen nodig om een ramp te vermijden.” In Brussel krijgt Milquet wel met stevige concurrentie af te rekenen. Ecolo scoorde zeer goed bij de gemeenteraadsverkiezingen, en cdH krijgt ook concurrentie van Défi, dat zich als de nieuwe centrumpartij profileert.

‘Stel dat ze minister wordt, en twee maanden later moet ze ontslag nemen omdat ze veroordeeld wordt’
Alain Gerlache, freelance journalist voor onder meer RTBF

Vraag is of er ook een echte comeback inzit voor Milquet. Kan ze bijvoorbeeld opnieuw minister worden, als cdH na mei tot een of meerdere regeringen toetreedt? Hoewel Prevot vrijdag in De ochtend zei dat hij niet twijfelt aan haar integriteit, ligt een ministerpost moeilijker. Milquet wordt immers nog steeds verdacht. Het onderzoek loopt al sinds 2014, en het is niet duidelijk wanneer er een uitspraak verwacht mag worden.

Gerlache: “Stel dat ze minister wordt, en twee maanden later moet ze ontslag nemen omdat ze veroordeeld wordt: dat zou een groot probleem zijn voor cdH.” Volgens hem denkt de partij echter nog niet zover vooruit. “CdH rekent vooral op haar stemmen. Wat nadien volgt, is nu niet de grootste bekommernis van Prevot.”