Pendelbus Antwerpse haven vervoerde meer dan 100.000 passagiers in 2018

© Victoriano Moreno

In 2018 maakten 102.710 pendelaars gebruik van de Pendelbus van de haven van Antwerpen. Dat is een stijging van 22,5 procent tegenover het jaar ervoor en een verviervoudiging tegenover 2014. Gemiddeld namen dagelijks 407 unieke passagiers de Pendelbus.

jvh

De Pendelbus werd in 2009 in het leven geroepen door Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO). Sinds 2016 is het beheer mee in handen van het Antwerps Havenbedrijf en rijdt de bus in het hele havengebied. Bedrijven kunnen zich bij de Pendelbus aansluiten en betalen een bepaald bedrag per werknemer voor de heen- en terugrit. De bus rijdt dan van een bereikbare opstapplaats naar de ingang van dat bedrijf. De rijtijden zijn afgestemd op dag- en shiftploegen.

“We hebben het project van de Pendelbus opgezet om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken voor de werknemers”, zegt projectcoördinator Bob Kussé. “Het is duidelijk dat de bus beantwoordt aan een nood van velen. In 2019 zal de Pendelbus de 500.000ste pendelaar sinds 2010 mogen verwelkomen.”

Ongeveer 60 procent van de Pendelbuspassagiers zijn vaste werknemers van havenbedrijven, de overige 40 procent zijn uitzendkrachten. Volgens de organisatie is de Pendelbus ook goed nieuws voor jongeren die stage willen lopen bij havenbedrijven. “Nu vinden zijn nog te weinig hun weg naar die bedrijven die vaak diep in de haven liggen, omwille van de moeilijke ontsluiting met het openbaar vervoer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen