Oproep van president Trump kleurt Amerikaans bezoek van minister Reynders

© BELGA

De vraag van VS-president Donald Trump aan de Europese landen om de in Syrië opgesloten IS-strijders naar hun thuisland terug te halen, zal prominent aanwezig zijn tijdens het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan Washington op donderdag en vrijdag.

jvh

De oproep van Trump houdt rechtstreeks verband met de geplande militaire terugtrekking van de VS uit Syrië. De vrees bestaat dat de foreign fighters nadien op vrije voeten zullen komen. De démarche heeft de afgelopen dagen ook in ons land een debat losgeweekt. Tussen de betrokken landen (België, Nederland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, enzovoort) bestaat geen gemeenschappelijk standpunt.

Het thema zal alvast aan bod komen tijdens het gesprek dat minister Reynders vrijdag heeft met zijn collega Mike Pompeo. Dat onderhoud stond al langer op de agenda. Zowel met Pompeo als met veiligheidsadviseur John Bolton zal Reynders het mandaat van ons land binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kunnen aansnijden. Ook de toestand in Congo en de non-proliferatie zullen aan bod komen.

De handelsgerelateerde dossiers, zoals de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de VS en de hervorming van de Wereldhandelsorganisatie, vormen dan weer voer voor gesprek tijdens de ontmoeting van vrijdag met speciaal handelsgezant Robert Lighthizer.

De avond voordien staat een ontmoeting geprogrammeerd met de interimchef van het Pentagon, Patrick Shanahan. Regionale dossiers als Afghanistan, Syrië en Irak zullen daarbij de revue passeren, maar ook de aankoop door ons land van F-35’s van Lockheed Martin, ter vervanging van de verouderde F-16’s. Tot slot ziet Reynders de directeur van het nationaal centrum voor terreurbestrijding, Joseph Maguire.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen