Direct naar artikelinhoud
Politiek

Jan Penris (Vlaams Belang) trekt zich tijdelijk terug uit politiek na dronken tussenkomst en beledigingen

Jan Penris (Vlaams Belang) en Carina Van Cauter (Open Vld)Beeld VTM NIEUWS

Jan Penris, Kamerlid voor Vlaams Belang, trekt zich tijdelijk terug uit de politiek na een incident in de Kamer gisteren. Dat bevestigt woordvoerder Klaas Slootmans aan VTM NIEUWS. Penris noemde Carina Van Cauter (Open Vld) tot tweemaal toe een “trut”. 

en

Het incident gebeurde buiten het oog van de camera, maar Penris moest zijn excuses aan bieden nadat hij Carina Van Cauter (Open Vld) uitgescholden had. PS-Kamerlid Nawal Ben Hamou kaartte het incident aan toen zij aan het woord kwam. “Een vrouw zo uitschelden, is compleet onaanvaardbaar”, klonk het. Patrick Dewael (Open Vld) eiste dat Penris zijn excuses zou aanbieden. Wat hij ook deed.

“Jan Penris heeft een alcoholprobleem, en het is tijd dat er maatregelen worden genomen”, verklaarde Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter achteraf. “Als er één ding goed is aan wat er gisteren gebeurd is, dan is het wel dat we eindelijk actie gaan ondernemen”, vervolgt Dewinter. “Jan zal zich tijdelijk terugtrekken uit de politiek om in behandeling te gaan.”

De 55-jarige Penris zetelt al sinds 1995 voor Vlaams Blok en Vlaams Belang in het parlement: tot 2014 in het Vlaams parlement en nadien in de Kamer. Hij was sinds 1995 ook lid van de Antwerpse gemeenteraad, behalve tussen 2012 en 2018. Bij de verkiezingen van mei staat Penris niet op een verkiesbare plaats.