Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Antwerpen wil Delwaidedok omdopen tot Bevrijdingsdok

Antwerpen wil Delwaidedok omdopen tot Bevrijdingsdok
Beeld Wouter Van Vooren

Het Delwaidedok in de Antwerpse haven zal worden omgedoopt tot het Bevrijdingsdok. Het schepencollege zal dat advies overmaken aan het Havenbedrijf. De goedkeuring daarvoor is een formaliteit. Groen heeft het onderwerp op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad gezet.

Het Antwerpse schepencollege nam vorige week de beslissing de naam van het Delwaidedok te schrappen nadat bleek dat de oorlogsburgemeester Leo Delwaide in 1942 een zeer actieve rol heeft gespeeld in de jodenrazzia’s.

Het was het boek 1942. Het jaar van de stilte van professor Herman Van Goethem, dat vorige week werd voorgesteld, dat de actieve rol die oorlogsburgemeester Leo Delwaide speelde tijdens de razzia’s in de zomer van 1942 aan het licht  bracht. Van 1959 tot 1978 was Delwaide ook havenschepen. Het noordoostelijke havendok ter hoogte van Stabroek, dat begin jaren 80 in dienst werd genomen, werd naar hem vernoemd. Het stadsbestuur vond de zwaarwichtigheid van de feiten helder genoeg en gaf daarom het advies aan het Havenbedrijf om die naam te schrappen.

Het stadsbestuur kiest als nieuwe naam ‘Bevrijdingsdok’, als herinnering aan de bevrijding van Antwerpen, dit jaar exact 75 jaar geleden. Het advies voor die wijziging werd overgemaakt aan het Havenbedrijf, net als de vraag om die naam te officialiseren tijdens de Bevrijdingsdagen, in het weekend van 6, 7 en 8 september 2019. Dan organiseert de stad naar aanleiding van de viering van 75 jaar bevrijding heel wat activiteiten zoals een uitgebreide voertuigenparade, een Bevrijdingsdorp aan de Schelde en een bal op de Groenplaats, en ook een aantal ingetogen herdenkingsplechtigheden.

“De nieuwe naam Bevrijdingsdok verwijst naar de verlossing van het kwade dat is gebeurd voor veel van onze stadsgenoten”, zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) op de plaatselijke zender ATV. “Het spijt me dat we veel mensen moeten teleurstellen die mails hebben gestuurd met heel waardevolle suggesties, maar je kan maar één naam kiezen.”

Zo suggereerde het Polders Actiecomité de nieuwe naam Lillodok. “Dat lijkt ons alleen maar logisch, aangezien het dok op het gebied van de polders van Lillo ligt”, klonk het.

De Antwerpse rapster Slongs, echte naam Charissa Parassiadis, vond van haar kant dat de eer moest toekomen aan volkszanger Wannes Van de Velde.