MANUEL QUEIMADELOS

Autopsie bij onverwacht overleden jonge sporters wordt terugbetaald

Als een jonge sporter onverwacht overlijdt, zal de autopsie worden terugbetaald. Daar heeft de plenaire Kamer gisteren mee ingestemd. Het gaat om sporters die jonger dan 35 jaar zijn en overlijden tijdens het uitoefenen van een sportactiviteit. Tom Teulingkx van Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen vindt het een goede eerste stap. "Dit is ook heel belangrijk voor familieleden van de overlevenden, omdat we hiermee levens kunnen redden."

Teulingkx pleit al langer voor zo’n autopsie. Al jaren geleden stelde zijn vereniging in samenwerking met cardiologen, sportartsen en forensische artsen een actieplan op. Het plan bleef bij de politiek liggen, maar die heeft nu dus een besluit genomen. Onder meer door toedoen van initiatiefnemer en parlementslid Jan Vercammen (N-VA).

Autopsieën blijven liggen

"Dit is zeer belangrijk nieuws", zegt Teulingkx tegen VRT NWS. "De minister heeft nu naar ons geluisterd en geeft het sein dat we het mechanisme achter plots overleden sporters kunnen onderzoeken." 

Een autopsie wordt nog te weinig uitgevoerd, volgens hem. "Er moet sprake zijn van een verdacht overlijden, dat is het in de meeste gevallen natuurlijk niet. Dan komen de kosten van een autopsie automatisch bij de nabestaanden te liggen. Die hebben niet altijd het geld om die te laten uitvoeren. Ook zijn ze bezig met rouwverwerking, waardoor nabestaanden niet altijd voor een autopsie kiezen."

We kunnen hiermee levens redden door erfelijke zaken in kaart te brengen

Tom Teulingkx

Niet genoeg informatie

Doordat er onvoldoende autopsieën worden uitgevoerd, is er niet genoeg informatie voorhanden over de oorzaak van het overlijden van de jonge sporter. "Ook erfelijke zaken die spelen, komen we dan niet te weten. Doordat de kosten van een autopsie straks niet meer bij de nabestaanden liggen, zal die sneller worden uitgevoerd en komen we te weten of er erfelijke problemen voorkomen bij patiënten. Dit is dus heel belangrijk voor familieleden van de overledenen, omdat we hiermee levens kunnen redden door erfelijke zaken in kaart te brengen."

Voorgeschiedenis en hartonderzoek

Dit is een goede eerste stap, vindt Teulingkx. "Hoewel het geen lege doos moet worden. Dus we moeten goed kijken of een commissie het juiste onderzoek uitvoert om kwalen en doodsoorzaken bij jonge topsporters te meten." Ook kan er nog meer geïnvesteerd worden in goed onderzoek bij jonge sporters. "Het liefst zie ik een onderzoekscommissie waarbij alles van een sporter wordt nagetrokken: een hartonderzoek moet er dan worden uitgevoerd en ook de voorgeschiedenis moet dan onder de loep genomen worden."

Het liefst zie ik een onderzoekscommissie waarbij alles van een sporter wordt nagetrokken

Tom Teulingkx

Uit cijfers van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen blijkt dat tientallen sporters per jaar plotseling een hartstilstand krijgen. "Daarom moeten we eigenlijk een systeem ontwikkelen waarbij een expertcommissie bij overlevenden van hartstilstanden uitgebreide onderzoeken doet." Daar komt voorlopig echter nog geen regeling voor. 

Meest gelezen