Direct naar artikelinhoud
Economie

Belfius boekt 649 miljoen euro winst in 2018, beursgang in 2019 “niet opportuun”

Het hoofdkwartier van Belfius in Brussel.Beeld REUTERS

Belfius heeft in 2018 de winst met 7 procent opgetrokken tot 649 miljoen euro. De bank stelt, net als voor 2017, een dividend van 363 miljoen euro voor. Toch benadrukt Belfius dat een beursgang voor 2019 nog steeds “niet opportuun” is wegens de “volatiele markt”.

De bank spreekt van een recordjaar op financieel en commercieel vlak, die gepaard gaat met een duurzame winstgroei en behoud van een sterke financiële basis. “Voor de zevende keer op rij stellen we een nettoresultaat voor dat hoger is”, aldus voorzitter Jos Clijsters. Maar het was ook een moeilijk jaar: “2018 was geen gemakkelijk jaar, vooral in het laatste kwartaal, dat zeer moeilijk was voor de financiële markten.”

Het dividend blijft dus stabiel op 363 miljoen euro. Een interimdividend van 100 miljoen euro werd reeds in september uitgekeerd. Voorzitter Clijsters sprak van een “hoge pay-out”, met een dividend dat gelijk bleef ondanks een moeilijk jaar. “De Belgische overheid, de aandeelhouder, mag daar tevreden mee zijn.”

De winst voor belastingen van de bank die volledig in handen is van de federale overheid klokte af op 867 miljoen euro. De totale opbrengsten stegen licht tot 2,36 miljard euro. Bij de bank was er 444,5 miljoen euro nettoresultaat, een stijging met net geen 10 miljoen. De grote winstsprong zat bij de verzekeringstak, onderstreepte CEO Marc Raisière, met een stijging van meer dan 30 miljoen tot 204,5 miljoen euro. Daar was de meeste groei bij de tak-23 verzekeringsbeleggingen (zonder gegarandeerd rendement). Belfius onderstreept al jaren het bank-verzekeringsmodel en zet daar actief op in.

De bank kende 17,5 miljard euro aan nieuwe langetermijnfinancieringen toe (+14%) “aan de Belgische economie”, waarvan 6,8 miljard euro in de particuliere markt (+9%). Vooral bij de bedrijven (business en corporate) was er groei (+24 procent). In totaal staat er 88,4 miljard euro krediet uit.

Voor sparen en beleggen is er sprake van een organische groei (zonder marktprijsefecten) met 3,5 miljard euro bij de particuliere klanten, “het hoogste niveau ooit”. Op de spaar- en zichtrekeningen van de particulieren (inclusief business) kwam er 8 procent bij tot een omloop van 57,1 miljard euro.

De bank werkt volgens CEO Raisière nu een nieuwe langetermijnstrategie uit, die ze in oktober wil presenteren. Belfius wil alleszins blijven werken aan een diversificatie van de activiteiten en inkomsten, klonk het ook bij financieel topman Johan Vankelecom. Want door het lagerenteklimaat daalden bijvoorbeeld de nettorente-inkomsten - de klassieke bron van inkomsten voor een bank door spaargeld om te zetten in leningen - met 2 procent tot 1,45 miljard euro.

Beursgang in 2019 “niet opportuun”

Een gedeeltelijke beursgang van Belfius in 2019 is voor de top van de staatsbank niet opportuun. Dat gaven CEO Marc Raisière en voorzitter Jos Clijsters aan bij de presentatie van de jaarcijfers.

Belfius was vorig jaar klaar voor een gedeeltelijke beursgang. De federale regering had bij het begrotingsakkoord in de zomer beslist om tot 30 procent van de aandelen naar de beurs te brengen, maar stelde die operatie begin september uit. De tijd is nog niet rijp en de voorwaarden zijn niet bevredigend om ermee door te zetten, klonk het. Daarbij verwees de regering naar de aanhoudende lage rente en de volatiliteit op de markten, bijvoorbeeld omwille van de Brexit en handelsspanningen met de VS. Door de volatiliteit op de markten zou ook de waarde van het bedrijf gedaald zijn.

Zo’n beursgang ziet CEO Marc Raisière op dit moment niet zitten omwille van de zeer volatiele markten en lage rente. “Ik geloof niet dat het een opportuun moment zou zijn om opnieuw te vragen om een IPO (beursgang, ndr) voor te bereiden voor mei-juni.”

Voorzitter Clijsters vulde aan dat de huidige marktomstandigheden niet ideaal zijn voor een beursgang van de bank. “Het idee van een IPO is niet vergeten, de IPO is uitgesteld”, luidde het. “Op een bepaald moment, als de markten positief evolueren en waarschijnlijk in een rente-omgeving die veel positiever is voor een bank, is het idee om een deel van de aandelen naar de beurs te brengen zeker niet vergeten.”