Antwerpen wil Delwaidedok omdopen tot “Bevrijdingsdok”

© BELGA

Het Delwaidedok in de Antwerpse haven zal worden omgedoopt tot het “Bevrijdingsdok”. Het schepencollege zal dat advies overmaken aan het Havenbedrijf, de goedkeuring daar is een formaliteit. Het dok moest voor het stadsbestuur van naam veranderen vanwege recente onthulling over oorlogsburgemeester Leo Delwaide en diens actieve rol bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het was het boek “1942 - Het jaar van de stilte” van historicus en UA-rector Herman Van Goethem dat Delwaide en het naar hem genoemde dok de voorbije weken de das om deed. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) liet eerst nog weten een wetenschappelijk comité om advies te zullen vragen, maar na een lezing van het boek wist De Wever naar eigen zeggen al genoeg. Hij noemde de naam Delwaidedok “onhoudbaar” en de rest van het schepencollege was het daarmee eens.

De voorbije week werd overlegd over een nieuwe naam en dat is dus uiteindelijk “Bevrijdingsdok” geworden. Op die manier moet het dok de herinnering aan de Bevrijding na de Tweede Wereldoorlog vereeuwigen, dit jaar 75 jaar geleden.

“Het advies voor die wijziging werd overgemaakt aan het Havenbedrijf, evenals de vraag om die naam te officialiseren tijdens de Bevrijdingsdagen, in het weekend van 6, 7 en 8 september 2019”, laat het stadsbestuur weten. “Dan organiseert de stad naar aanleiding van de viering van 75 jaar Bevrijding heel wat activiteiten zoals een uitgebreide voertuigenparade, een Bevrijdingsdorp aan de Schelde, een bal op de Groenplaats en ook een aantal ingetogen herdenkingsplechtigheden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen