Direct naar artikelinhoud
Museum

Catherine de Zegher definitief opzijgeschoven als museumdirectrice MSK

Catherine de Zegher.Beeld ID

Na het raadplegen van een externe audit van Ernst & Young heeft de stad Gent beslist museumdirectrice Catherine de Zegher “met onmiddelijke ingang” definitief opzij te schuiven als directeur van het Museum voor Schone Kunsten. De Zegher kwam in opspraak nadat het museum Russische kunstwerken tentoonstelde, waarvan de authenticiteit in twijfel werd getrokken. Dat meldt de stad in een persbericht. Ondertussen liet het parket beslag leggen op de audit.

De Zegher kwam in opspraak omwille van een tentoonstelling van 26 Russische avant-gardekunstwerken. In januari 2018 beweerden verschillende experten in De Standaard dat dit geen authentieke werken zouden zijn, waarop de stad de Zegher al tijdelijk schorste.

Na het raadplegen van het auditrapport van Ernst & Young wordt de Zegher nu dus definitief opzijgeschoven. Ernst & Young onderzocht specifiek of de internationale richtlijnen inzake bruiklenen werden gevolgd. Daarvoor werden onder meer verschillende documenten onder de loep gehouden en werden er interviews met personeelsleden afgenomen.

Lees ook

Het verhaal achter de Toporovski-tentoonstelling: Hoe de positie van MSK-directeur Catherine de Zegher onhoudbaar werd

“Op 22 februari 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen met onmiddellijke ingang en in afwachting van een hoorzitting, de terbeschikkingstelling van Marie-Catherine de Zegher aan het AGB Kunsten en Design (deel MSK) als museumdirecteur beëindigd. Deze terbeschikkingstelling was reeds voordien voorlopig opgeschort in afwachting van de resultaten van de audit,” valt te lezen in de reactie van Bram Van Braeckevelt (Groen), schepen van Personeel in Gent.

De Zegher nog niet op de hoogte

Aan De Standaard liet de advocaat van de Zegher weten nog niet op de hoogte gesteld te zijn van het nieuws.  “Deze stopzetting is nieuw voor mij”, aldus Patrick Hofströssler. “Juridisch is het logisch dat de stad Gent de inhoud van de audit niet bekendmaakt. De stad heeft op basis van de audit een beslissing genomen. Dan moet ze zeggen waar die op gebaseerd is. Als de stad een einde maakt aan de terbeschikkingstelling, dan is dat een administratieve beslissing die aan mevrouw De Zegher gemeld moet worden.”

De stad wenst verder geen commentaar te geven op de zaak, aangezien de inhoud van het rapport vertrouwelijk is. Ondertussen raakte wel bekend dat het parket beslag heeft laten leggen op het rapport. Rond de zaak loopt een gerechtelijk onderzoek. De Zegher diende daarnaast klacht in voor laster tegen de Gentse cultuurschepen Sami Sougir en tegen de stad Gent, die ze pestgedrag toedicht. Het parket wil vrijdag geen bijkomende verklaringen afleggen over de inbeslagname, gelet op het geheim van het onderzoek.