Direct naar artikelinhoud
Tv

Jussie Smollett ‘naaide iedereen’

Jussie Smollett verlaat de rechtbank in Chicago onder begeleiding van een bodyguard, nadat hij 100.000 dollar (zo'n 88.000 euro) borg betaalde.Beeld EPA

Door zijn eigen mishandeling in scène te zetten, beschadigde Empire-acteur Jussie Smollett zichzelf, de lgbt- en de zwarte gemeenschap. Rechts Amerika verkneukelt zich: “Hoeveel gewelddadige racisten kent u zelf?”

Hij schreef een cheque van 3.500 dollar (ongeveer 3.000 euro) aan twee broers, onder vermelding van ‘training’. Ook gaf acteur Jussie Smollett zijn handlangers annex belagers een briefje van 100 dollar (88 euro) om de benodigde spullen te kopen: bivakmutsen, handschoenen en rode petten. Alle details waren vooraf besproken. Op straat voor een broodjeszaak zouden de broers hem aanvallen, racistische en homofobe opmerkingen schreeuwen, een touw als een strop om zijn nek leggen en hem besprenkelen met bleekmiddel.

‘Dit begon als een verhaal waarin mensen Smollett haatten omdat hij zwart en gay is. Nu haten mensen hem omdat hij een klootzak is’
Trevor Noah, presentator ‘The Daily Show’

Zo zette Smollett een haatmisdrijf in scène, met als doel zijn salaris als acteur van Empire, een serie over de muziekindustrie in Chicago, op te krikken. Deze details bleken uit het politierapport dat werd gelekt aan roddelsite TMZ. Smollett riskeert een gevangenisstraf van drie jaar wegens valse aangifte. Ondertussen speelt hij rechts Amerika in de kaart, dat sowieso al vindt dat racisme wordt overdreven en dat de media te graag slachtoffers geloven.

Coming-out

Smollett is een acteur en zanger uit California, met een Joods-Russische vader en Afro-Amerikaanse moeder. Als kind speelde hij al in films zoals The Mighty Ducks (1992). Zijn doorbraak beleefde hij met Empire, waarin hij een zanger speelt die uit de kast komt. Tegelijk met zijn personage beleefde Smollett in 2015 ook zijn eigen coming-out in de talkshow van Ellen DeGeneres. Op sociale media valt hij vaak Trump aan en spreekt hij zich uit tegen seksueel overschrijdend gedrag en discriminatie.

Zijn dubieuze plan begon met een dreigbrief. Op 22 januari werd bij de studio van Fox, de producent van Empire, een boodschap bezorgd met uit kranten en bladen geknipte letters: “You will die black fag” (“Je gaat eraan, zwarte nicht”). Op de brief was een figuurtje getekend dat was opgehangen aan een boom. Ook was er een wit poeder overheen gestrooid. Het bleek vermalen ibuprofen te zijn.

Een week later maakte Smollett bekend dat hij in Chicago op straat was aangevallen door twee gemaskerde mannen. “This is MAGA country”, zouden ze hebben geroepen, een verwijzing naar de Trump-leus Make America Great Again. Een foto circuleerde van zijn gewonde hoofd. Velen reageerden verontwaardigd, onder wie twee democratische presidentskandidaten die het over een moderne vorm van lynchen hadden. Ook president Trump vond de aanval “afschuwelijk”.

Nadat er twijfels over het incident waren ontstaan, gaf Smollett een interview aan het ABC-nieuwsprogramma Good Morning America. Huilend vertelde hij dat hij hoopte dat zijn belagers zouden worden gepakt. Over de twijfelaars, zei hij: “Als ik had gezegd dat het een moslim, een Mexicaan of een zwarte was, hadden ze me wel geloofd.” Op de vraag waarom hij zijn telefoon niet aan de politie had gegeven, zei hij dat er privéfoto’s en andere persoonlijke gegevens op stonden.

Ondertussen was de politie middels gegevens van een taxi-app twee verdachten op het spoor gekomen: de Nigeriaanse broers Olabinjo en Abimbola Osundairo, van wie er één figurant is geweest in Empire. Zij bekenden dat het een plan van Smollett was geweest. Sms’jes en telefoonverkeer bevestigden hun verhaal. Ook dook een filmpje van een beveiligingscamera op van de broers die de bivakmutsen kochten. De makers van Empire hebben inmiddels aangekondigd Smollett uit de serie te schrijven.

Verzonnen epidemie

Rechtse commentatoren grijpen de hoax van Smollett aan om progressief Amerika en de ‘linkse’ media aan te vallen. “De epidemie van hate crimes is verzonnen”, zei Fox-presentator Tucker Carlson, die deze week groot in het nieuws was vanwege zijn botsing met de Nederlandse historicus Rutger Bregman. Zijn kijkers stelde Carlson de vraag: “Hoeveel gewelddadige racisten kent u zelf? Waarschijnlijk geen enkele.” Trump tweette dat Smollett tientallen miljoenen Amerikanen had beledigd met zijn beschuldigingen.

Eigenlijk heeft Smollett “iedereen genaaid”, zei komiek Trevor Noah in The Daily Show. De lgbt-gemeenschap wordt benadeeld, Trump-stemmers zijn boos en Democraten moeten hun woorden terugnemen. “Er is één voordeel”, zei Noah. “Dit begon als een verhaal waarin mensen Smollett haatten omdat hij zwart en gay is. Nu haten mensen hem omdat hij een klootzak is.”