Videospeler inladen...

Pedofielen tippen elkaar YouTubefilmpjes van particulieren

De videoblogger Matt Watson is een heel netwerk van pedofielen op het spoor gekomen die elkaar opwindende filmpjes aanprijzen die op de videosite gepubliceerd staan. Verschillende grote adverteerders hebben zich intussen teruggetrokken uit YouTube, nadat het negatieve nieuws werd bekendgemaakt.

Het gaat om mensen die misbruik maken van onschuldige filmpjes die ouders van hun kinderen hebben gemaakt, of kinderen van zichzelf.  Ze pikken de beelden in, verknippen ze en proberen er pedofielen mee te lokken.  "Het wordt heel snel duidelijk dat die mensen op zoek gaan naar compromitterende poses in video's," licht Niels Van Paemel toe van Child Focus, "hier zit dus duidelijk een verdienmodel achter, het zijn vaak netwerken uit Rusland, ik weet niet precies waarom. Maar het zijn mensen die doorhebben dat je door dergelijke filmpjes te gaan uploaden geld kan verdienen door reclame-inkomsten."

Maatregelen

Youtube zegt dat het verschillende maatregelen heeft genomen. De site heeft illegale activiteiten aangegeven. Op anderhalf jaar tijd zijn 4 miljoen filmpjes verwijderd. Ook een aantal verdachte accounts zijn geschrapt. Maar Child Focus hoopt dat Youtube ook gaat samenwerken met organisaties die strijden tegen kindermisbruik. "Youtube kan nooit alle filmpjes zelf bekijken. Maar ze kunnen meer vertrouwen op ons wanneer we filmpjes zien in de grijze zone", stelt Niels Van Paemel.

 Child Focus hoopt dat de videosite sneller en proactief gaat optreden onder druk van de adverteerders. De kinderrechtenorganisatie raadt ten slotte aan om rekening te houden met de privacy bij het plaatsen van filmpjes met kinderen. 

Meest gelezen