De Franse regisseur Xavier Legrand is met zijn film "Jusqu'à la garde" de grote winnaar van de avond.
AFP or licensors

Geen César voor "Girl", "Jusqu'à la garde" over huiselijk geweld grote winnaar van Franse filmprijzen

De film "Girl" is niet in de prijzen gevallen op uitreiking van de Césars, de belangrijkste Franse filmawards. Het veelgeprezen debuut van Lukas Dhont was samen met een andere Belgische productie genomineerd in de categorie Beste Buitenlandse Film, maar die prijs ging naar een Japanse film. Het Franse drama "Jusqu'à la garde" over huiselijk geweld werd met vier Césars, waaronder die voor beste film, de grote winnaar van de avond.

Geen César dus voor "Girl" of "Nos Batailles", de andere Belgische genomineerde in de categorie "Beste buitenlandse film".  De prijs ging naar "Shoplifters" van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda. In enkele andere categorieën gaan er wel Belgen met de César naar huis. Zo verzilvert de Luikse "director of photography" Benoît Debie zijn eerste Césarnominatie in de categorie beste fotografie, voor zijn samenwerking met de Franse regisseur Jacques Audiard in "The sisters brothers". Audiard won zelf de César voor beste regie voor die film.

De César voor beste documentaire gaat naar de Belgische productie "Ni juge, ni soumise" van Jean Libon en Yves Hinant. Onderzoeksrechter Anne Gruwez, over wie de docu gaat, is de César op het podium in ontvangst komen nemen. "Ni juge, ni soumise" is ook al in de prijzen gevallen op de Magrittes, de Franstalige filmprijzen in ons land. Toen mocht Gruwez van haar overste niet naar de prijsuitreiking. Ook de César voor beste kortfilm gaat naar een Belg: Rémi Allier valt in de prijzen voor "Les petites mains". 

De grote winnaar van de avond is"Jusqu'à la garde", een drama over huiselijk geweld en het debuut van regisseur Xavier Legrand. Hij was vooraf de grote favoriet met 10 nominaties, net als de komedie "Le grand bain", waarvoor de Belgische actrice Virginie Efira de César voor beste vrouwelijke bijrol heeft gewonnen.

"Jusqu'à la garde" heeft 4 Césars gewonnen: beste film, beste scenario, beste montage en beste actrice voor Léa Drucker, die in de film de rol van de moeder vertolkt. In een emotionele speech riep ze op om te reageren tegen huiselijk geweld, en bracht ze hulde aan vrouwen die net als haar personage Miriam ermee te maken krijgen. 

De Franse filmacadamie heeft ook een speciale César uitgereikt aan de Amerikaanse filmlegende Robert Redford, die op zijn 82e opnieuw op het witte doek te zien is in de bandietenfilm "The old man and the gun".

Meest gelezen