Direct naar artikelinhoud
Column

Levenslang in volstrekt onnatuurlijke seksuele onthouding leven: ziedaar de bron van alle kwaad

Levenslang in volstrekt onnatuurlijke seksuele onthouding leven: ziedaar de bron van alle kwaad
Beeld Bob Van Mol

Mark Coenen gaat op wandel met de week.

Dat de mens een viezentist is, weten we sinds Louis Paul Boon, maar sinds hij zich kan verbergen achter de  anonieme digitale muur van het ­internet is het beest helemaal los.

Deze week raakte bekend dat zelfs YouTube er niet in slaagt uit de ­kleverige handen van kinderlokkers te blijven. Men ontdekte een softcore pedofielennetwerk dat suggestieve commentaar bij onschuldige filmpjes over kinderfeestjes plaatste.

Het is een te gemakkelijk bruggetje om te suggereren dat het geen toeval is dat de conferentie over kindermisbruik in de kerk ook via YouTube wordt uitgezonden.
Vatican Live, zo heet het kanaal.
La protezione dei minori alla chiesa: in het Italiaans klinkt zelfs dát mooi en zangerig.

Niets onmenselijks was hen vreemd, zij die schietgebedjes prevelend in een soutane rondliepen, op zoek naar pueriele pleziertjes. Pakkans: groot.

Het zijn onvoorstelbare verhalen van collectieve smeerlapperij tot op het hoogste niveau. Al blijkt dat niet uit deze conferentie: daar wordt met bibberende stem vaag geleuterd over de sores van de misbruikte schapen van de kudde Gods.

De mogelijkheid om commentaar te geven bij die filmpjes is uitgeschakeld. Slimme zet van de priester-webmaster. Tussen de sessies zie je beelden van het monumentale plein van Sinte Pieter. Het regent zachtjes.

Grijze mannen met een paars keppeltje op de kruin luisteren in comfortabele lederen zetels onbewogen naar de uitleg van een collega-kardinaal. Ondertussen tokkelen ze op hun iPad.

Echt populair zijn die filmpjes van Vatican Live niet: na de eerste dag waren ze door amper 1.500 mensen bekeken. Er zijn in de wereld 1, 3 miljard katholieken, dus beweren dat de thematiek leeft bij de gemiddelde gelovige blijkt niet uit zijn kijkgedrag. Ofwel kijken katholieken niet naar YouTube, ofwel wil men het niet weten. De vraag stellen is ze beantwoorden, denk ik dan met mijn slecht karakter.
Cognitieve dissonantie werkt bij iedereen, zeker bij hen die hun business­model gebaseerd hebben op de metafysische wanhoop van hun klanten.

‘La protezione dei minori alla chiesa’: in het Italiaans klinkt zelfs dát mooi en zangerig

Het is allemaal de schuld van de homoseksuelen, zo blijkt voorts.

‘Seksuele roofdieren die konden gebruikmaken van de cultuur van geheimhouding’, schrijft de Franse socioloog Frédéric Martel in een opzienbarend nieuw boek.

En ze zijn met velen. ‘Ongezond veel’, las ik in een krant. Dat kon tellen, qua gore uitschuiver. Van af wanneer is een percentage mensen met een seksuele voorkeur ‘ongezond veel’? Zegt men dat ook over de statutair heteroseksuelen? Die altijd in de meerderheid zijn?

Levenslang in volstrekt onnatuurlijke seksuele onthouding leven: ziedaar de bron van alle kwaad. Niet de seksuele voorkeur.

Een organisatie die na tweeduizend jaar dat niet door heeft en nog altijd niet van plan is om iets te doen aan dat celibaat, verdient niet veel compassie. Zeker niet van mij.