Direct naar artikelinhoud
Beauty

Hier met die natuurlijke gloed! Zo werkt een peeling

Hier met die natuurlijke gloed! Zo werkt een peeling
Beeld Getty Images

Wie peeling zegt, hoeft niet langer te denken aan chemische kuren of pijnlijke scrubs. De peelings van de huidige generatie zijn zacht en kunnen zelfs meer doen tegen huidveroudering dan klassieke crèmes.

Neen, je huid exfoliëren is niet helemaal hetzelfde als je huid ­reinigen. Een reiniger maakt je vel wel proper, maar enkel door onzuiverheden van buitenaf – zoals restjes make-up of ­huid­verzorging – te verwijderen. Een exofoliant reinigt de huid, maar verwijdert ook dode huidcellen die zich opstapelen.

Er bestaan grosso modo twee soorten peelings. Een mechanische ­peeling en een chemische. De twee klinken allebei enger dan ze eigenlijk zijn. Een mechanische peeling gebruikt kleine korreltjes en scrubt; je kan er zo zelf een maken door bijvoorbeeld suiker met wat kokosolie te ­mengen. Dat gomt de dode huidcellen gemakkelijk weg.

Ren, Daily AHA Tonic, 32 euro.Beeld rv

Een chemische peeling klinkt heel drastisch, maar is het eigenlijk niet. Het betekent gewoon dat een product een stof gebruikt die de huidcellen verwijdert. De meest bekende zijn AHA’s en BHA’s. Die licht zure bestanddelen prepareren de huid voor een volgende stap in de verzorging.

Waarom is exfoliëren zo belangrijk? Dode cellen stapelen zich op, en vormen dus een (zij het kleine) ­barrière tussen de verzorging en de eigenlijke huid. Door dat laagje te verwijderen, kunnen de antioxidanten van je hydraterende crème dus veel ­sneller en beter intrekken. Dode huidcellen kunnen ook voor een doffe teint zorgen. Door die te ­verwijderen, komt je natuurlijke gloed beter boven.

Maar hou je in. Te veel exfoliëren kan de huid irriteren en voor puistjes zorgen. Een peeling doe je hoogstens drie keer per week.

Paula’s Choice, Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant, 33 euro.Beeld rv

AHA (Alpha Hydroxy Acids) zijn zuren die op het huidoppervlak werken en zijn oplosbaar in water. Producten met AHA zijn vooral geschikt voor normale tot droge huid of huid met zonneschade. De werking van de zuren zorgt er zelfs voor dat de natuurlijke talgproductie gestimuleerd wordt.

BHA (Beta Hydroxy Acids) zijn zuren die zowel op het huidoppervlak als in de ­poriën werken. De zuren zijn oplosbaar in olie, dus vooral aan te raden voor mensen met een normale of een vette huid. BHA-producten kalmeren ook, en zijn dus zacht genoeg voor mensen met een gevoelige huid.

Environ, Focus Care Moisture+ Alpha Hydroxy Night Cream, 55 euro.Beeld rv