Direct naar artikelinhoud
Weekendrecept

Zo maak je zelf notenmelk

Culinair journaliste Louise De Brabandere zet haar eerste stappen in de plantaardige keuken
Beeld Hannes Vandenbroucke

Van hazelnotenmelk gemaakte cake tot een romige saus gebaseerd op havermelk. Je hebt allang geen koeien meer nodig voor het witte goedje. Melk maak je gewoon zelf. 

Drink water. Eet weinig dierlijke producten. Vul de helft van je bord met groenten en fruit. En vermijd bewerkt voedsel.’ Met deze historische herziening van Canada’s Food Guide (zeg maar het equivalent van onze voedingsdriehoek) raadt de Canadese overheid zijn inwoners onder meer aan om dierlijke eiwitten, zoals melkproducten, regelmatig te ­vervangen door plantaardige.

Tot kort vormden melkproducten, net zoals vlees, nog een categorie op zich als een van de vier gepromote voedselgroepen, vandaag maken ze maar een klein onderdeel uit van de ‘proteïnegroep’ waarin naast vlees, gevogelte en vis ook peul­vruchten, tofu, zaden en noten te vinden zijn. Deze opmerkelijke verschuiving is, volgens overheids­organisatie Health Canada, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waarbij door de industrie gefinancierde rapporten opzettelijk uitgesloten ­werden om elke perceptie van belangenconflict te verminderen.

Krijg hier meer vegan recepten.

U raadt het al: de Canadese melklobby en boerenbond zijn op z’n zachtst gezegd not amused met deze ontwikkeling. “Een moedige overheid die de gezondheid van zijn inwoners boven de promotie van de Canadese landbouw zet”, luidt het dan weer bij ­aanhangers van het nieuwe beleid.

Ook de door onze overheid dagelijks aanbevolen halve liter melk wordt door experts steeds meer op de korrel genomen. Absoluut noodzakelijk? Of een geslaagde pr-campagne van de landbouwsector? Melk is een bron van calcium, maar mineralen vind je ook in donkergroene groentes zoals spinazie en boerenkool, sesamzaad, amandelen en vijgen.

Culinair journaliste Louise De Brabandere zet haar eerste stappen in de plantaardige keuken
Beeld Hannes Vandenbroucke

Rijstmelk & havermelk

Er zullen nog lang discussies bestaan over de consumptie van dierlijke melk, maar dat er tientallen alternatieven zijn waarmee je je dieet kan verrijken, staat buiten kijf. Plantaardige melksoorten gemaakt van noten, zaden, haver, rijst of quinoa zijn ­bovendien niet allemaal over één kam te scheren. Ze ­hebben elk hun eigen smaak, eigenschappen en ­voedingswaarde. Zo is amandelmelk romig van ­textuur en rijk aan calcium. Melk gemaakt van ­cashewnoten is dan weer laag in vetgehalte en vormt een bron van vitamines B, B12, D en E. Je drinkt ze zo, warmt ze op met cacao voor een gezonde chocolademelk of mixt ze met een handvol (diepvries) aardbeien tot een smeuïge aardbeiendrank. Rijstmelk is een lichter en minder calorierijk alternatief voor notenmelk. Deze melk werkt goed in koffie of gebak, maar is minder geschikt voor hartige gerechten. Daarvoor gebruik je beter havermelk.

Rijstmelk & havermelk
Beeld Hannes vandenbroucke

Plantaardige melk maken lijkt omslachtiger dan het is. Los van een blender heb je geen speciale apparatuur nodig. Maak je notenmelk, dan laat je die best eerst een nacht weken om ze zacht te maken, maar haver kan gewoon zo in de blender met water en een snuf zout. Zeef de vloeistof door een notenmelkzakje, kaasdoek of theedoek, en klaar is je plantaardige melk. De basis smaakt relatief neutraal. Spelen doe je met dadels, vers of diepgevroren fruit, geelwortel, vanille, kaneel of cacao.

Notenmelk

150 g rauwe noten / 1 liter water / water voor het weken / ¼ tl zeezout

1. Zet de noten in een kom onder ­water en laat een nacht weken.

2. Giet het water af en spoel de noten.

3. Doe de noten samen met 1 liter vers, gefilterd water in een blender en blend op de hoogste stand tot een zo glad mogelijke melk.

4. Giet de melk door een notenmelkzak of kaasdoek en bewaar de ­gezeefde melk in een afgesloten fles of pot in de koelkast. Zo blijft de melk tot drie dagen goed.

Tip: Blend twee handen vol ­diepgevroren aardbeien, vier ontpitte dadels en een flinke snufje zout door een liter notenmelk voor een lekkere en gezonde aardbeiendrank.

Zoete havermelk

100 g havermout / 1 l water / ¼ tl zout / 2 el esdoornsiroop / 1 tl vanille-extract

1. Doe alle ingrediënten in een blender en blend in ongeveer een minuut tot een gladde melk.

2. Giet de melk door een notenmelkzak of kaasdoek en bewaar de ­gezeefde melk in een afgesloten fles of pot in de koelkast. Zo blijft de melk tot 5 dagen goed. Schud goed alvorens te gebruiken.