De scheur in de  Brunt-ijsplaat op Antarctica.
Volledig scherm
De scheur in de Brunt-ijsplaat op Antarctica. © Twitter

Antarctische ijsplaat dreigt enorme ijsberg te baren die acht keer zo groot is als Antwerpen

Het Halley onderzoeksstation op Antarctica wordt bedreigd door een enorme scheur in het landijs. Een ijsberg die ongeveer acht keer zo groot is als Antwerpen dreigt af te breken.

27 reacties

  • peter colson

    5 jaar geleden
    Men moet toch de mens een idee geven mr Verleye? Ipv te zaniken zou misschien beter uitrekenen over hoeveel oppervlakte het gaat en dan zelf met een vergelijking met een andere stad maken. Antwerpen is 200km² groot, het zou dus om 1600km gaan. Zoek nu zelf een stad of een provincie uit om te vergelijken.
  • Rudy Verleye

    5 jaar geleden
    Sedert wanneer is Antwerpen de standaard voor het opmeten van oppervlaktes ?
  • Freddy van Puymbrouck

    5 jaar geleden
    Indien de warme golfstroom zou afnemen die mogelijkheid is zeker aanwezig zal het ijs op de noordpool ongekend toenemen.Het zal ook veel kouder worden in West Europa en van een opwarming zal geen sprake meer zijn eerder van een ijstijd die er in het verleden ook geweest zijn!
  • Jacques Creeten

    5 jaar geleden
    Dit artikel beschrijft het feit dat er een niet zo groot stuk ijs afbreekt. Waar staat die bangmakerij waar sommigen over schrijven.ik lees dat nergens. Het zegt meer over hoe deze mensen denken en zelf dingen invullen on hun opinie te kunnen staven.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Het ijs smelt wel degelijk af op Antarctica. Zeker op de West-Antarctische ijsplaat. Door dat afsmelten vermindert de druk op de bodem waar het ijs op rust. Die komt omhoog. Met 41 millimeter per jaar is het een van de snelste bodemstijgingen die zich op aarde voordoen. Bovendien is het verlies aan ijsmassa met 10% onderschat. Omdat bij satellietmetingen geen rekening gehouden werd met het opveren van de bodem.