Ajax: beurskoers gaat door het dak na winst op Real Madrid

Het beursaandeel FC Ajax gaat in de uren na de spectaculaire zege van de Amsterdammers in het Estadio Santiago Bernabeu bijna 10% hoger. Ajax plaatste zich dinsdagavond tegen alle verwachtingen in voor de kwartfinales van de Champions League door titelhouder Real Madrid met 1-4 te verslaan.

Real werd afgelopen week uitgeschakeld in de Beker van Spanje. Ook in de Spaanse titelstrijd lijkt de club met 12 punten achterstand op FC Barcelona nu al kansloos. Begin maart zit het seizoen er voor de merengues dus grotendeels op.

Kort na de opening van de beurs op Damrak steeg het aandeel Ajax zelfs even tot boven de 17 euro. Dat is de hoogste koers ooit voor de Amsterdamse voetbalclub. Later op de dag viel de koers wat terug tot 16,55 euro.

De beurskapitalisatie van de club is nu ongeveer 307 miljoen euro. Sinds maart 2018 hebben de Amsterdammers hun beurswaarde met een kleine 50% zien stijgen.

Slechts een beperkt deel van de aandelen Ajax circuleert op de vrije markt. Daarom kan de koers bij een beperkt handelsvolume al flink fluctueren. Bijna driekwart van de aandelen is in bezit van de Vereniging Ajax.

Ajax: de financieel meest solide club van Europa

De kwalificatie voor de kwartfinales brengt het Amsterdamse voetbalicoon al zeker 10,5 miljoen euro op. De inkomsten uit onder meer de ticketverkoop worden daar niet eens in meegeteld. De club streek dit seizoen in de Champions League al 75 miljoen euro op.

Ajax kwam in 2015 uit een studie van S&P Capital IQ als financieel meest solide club van Europa naar voren. Daarbij keek men naar de financiën van 44 Europese topclubs en vergeleek men verschillende criteria. Het zakencijfer, de nettowinst, de beschikbare financiële middelen en de solvabiliteit. Volgens de studie was die eerste plek van de Amsterdammers vooral te danken aan de belangrijke cash-reserves in vergelijking met de schulden.

Voetbalclubs hebben op de beurs niets te zoeken

Voetbalclubs hebben op de beurs nochtans weinig te zoeken. Beleggers hebben zich altijd wantrouwig opgesteld tegenover de aandelen van de grote Europese voetbalclubs. Ze beseffen immers goed dat het bijzonder moeilijk is om met die participaties aanzienlijke winsten te genereren. De aandelen van de clubs herbergen volgens de beleggers teveel onzekerheden en brengen bovendien te weinig op. Investeerders beseffen dat voetbalclubs met grote winstmarges bijzonder zeldzaam zijn. Een vaak verouderde bestuursvorm en een gebrek aan transparantie schrikt vele beleggers af.

Uit een Zweedse studie bleek dat de koersen van de voetbalclubs tijdens de eerste vijf jaar van hun beursnotering consequent slechter presteren dan de rest van de markt. Bovendien moesten de wetenschappers toegeven onmogelijk een concrete reden voor de ondermaatse beursprestaties te kunnen geven.

Meer