Vakbond ACOD dient stakingsaanzegging in voor Brusselse gevangenissen voor niet nagekomen beloftes

© BELGA

De socialistische vakbond ACOD heeft een brief gericht aan Justitieminister Koen Geens (CD&V) om te wijzen op de niet nagekomen beloften op het vlak van personeelskader, overbevolking en investeringen in de gevangenissen. Federaal secretaris Michel Jacobs (ACOD-AMiO) zal donderdagavond of vrijdagochtend een stakingsaanzegging indienen voor de Brusselse gevangenissen, zo meldt hij donderdag aan Belga.

gjs

Protocol 464, goedgekeurd in februari 2018, garandeerde normaal een kader van 6.825 voltijdse equivalenten. Volgens de laatst beschikbare cijfers telden de strafinrichtingen in maart 2018 echter 6.715,68 FET’s tegen 6.771 in november 2017.

De investeringen hadden tot doel de detentieomstandigheden van gedetineerden te verbeteren, net als de werkomstandigheden en -last van de cipiers en vermindering van de overbevolking. “Maar er is nog een verslechtering in meerdere strafinrichtingen”, klaagt de vakbond aan. Wat de overbevolking betreft, spreekt de vakbond van een “totale mislukking”.

Jacobs betreurt bovendien de wil van de minister om “het budget voorrang te geven op de veiligheid” en de minimumdienstverlening te willen invoeren eerder dan de problemen aan de wortel aan te pakken.

De boodschap van het overlegcomité van de Brusselse gevangenissen (Sint-Gillis, Vorst en Berkendaal), dat donderdag vergaderde, is duidelijk: de engagementen in het kader van het Rosetta-plan (een conventie rond de inschakeling van jongeren op de arbeidsmarkt) om de gaten te dichten, zijn niet aanvaardbaar, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen